Sevilla Magallanes Parkı

Sevilla kent merkezinde, 25 yıldır atıl durumda olan 1992 Enternasyonel Fuarı alanına yerleşen park, Guillermo Vázquez Consuegra tarafından tasarlandı.

2019 yılında inşaatı tamamlanan park projesi, kent, mevcut bitki örtüsü ve nehir arasında kurduğu bağlantı, drenaj sistemi ve eliptik ağaç adacıkları, üzerine tırmanıcı bitkiler sarılmış olan gölgelikler ile öne çıkıyor. Güneşli, gölgeli, sessiz, izole, kamusal, davetkar gibi birbirine zıt ve çeşitli kullanımlara uygun mekanların iç içe geçtiği proje çok çeşitli kullanıcılar için ortak bir mekan yaratmaya çalışıyor.

Araç otoparkı olarak kullanılan düzlük alan; kent ile nehrin arasındaki ilişkiyi engelleyen metruk fuar yapıları ve nehre inen çeşitli ağaç gruplarını içeren bir meyilden oluşan alanda, nitelikli bir kamusal peyzaj alanı yaratmayı amaçlayan proje, 40.000 m2 boyutlarında bir alana yerleşiyor.

Yapı değil yeşil alan miktarını ön planda tutan projede, mimari değer taşımayan tüm metruk yapılar, yeniden işlevlendirilmek yerine yıkılmış ve yeşil alan miktarı arttırılmış. Boşalan alana, eliptik bitki adaları ve bunlar birbirine bağlayan, mevcut topografyaya eşyönlü dolaşım alanları tasarlanmış. Nehir kenarı boyunca ilerleyen yürüyüş yolu projeyi baştan sonra kat ederek, yeni kürek sporları merkezi ve nehrin üst taraflarındaki peyzaj alanlarını birbirine bağlıyor.

Bitki parteri olmayan alanların tamamı, su geçirimi yüksek delikli beton ile döşenen parkta drenaj önemli hususlardan biri. Bitki elipslerinin çeperine yerleştirilen çift oluklu drenaj sistemleri, hem yağmur suyunu istenmeyen yüzeylerden uzaklaştırıyor hem de bitki elipslerini besliyor.

Akılcı ve düşük maliyetli bir proje üretmek üzere aşırılıklardan kaçınılmış olan tasarımda, uygulama ve mevcut donatıya en uygun materyaller seçilerek sınırlı zaman ve bütçeye uygun, bakımı masrafsız donatılar üretilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın