Video Oyunlarında Mimarinin Kullanımı

You+Pea, sanal dünya inşa etme sanatına yeni bir bakış sunmak için haritalar, diyagramlar ve grafik çizimlerden yararlanarak mimari bir mercekten modern video oyunlarının dünyasını keşfedebileceğiniz "Videogame Atlas: Mapping Interactive Worlds" isimli bir kitap hazırladı. Kitap, mimarlık teorisinin temelini oluşturan uygulamaları ve akademik titizliği kullanarak sanal dünyaları görmenin eğlenceli yeni bir yolunu sunuyor.

Kitabın oluşum süreci için yazarları, Luke Caspar Pearson ve Sandra Youkhana, “Bu kitap, oyun dünyalarını, tıpkı bir mimarın veya bir şehir tasarımcısının fiziksel bir alanın koşullarını ve karmaşıklıklarını kavramaya çalışarak analiz edeceği şekilde çözme girişimidir,” diyor.

Kitapta ele alınan Minecraft , Assassin’s Creed Unity ve Final Fantasy VII gibi oyunların her biri, bilinçli yorumlar ve mimari düşünceyle desteklenen mikro ve makro ölçekte 400’den fazla çizim aracılığıyla derinlemesine inceleniyor.  Video oyunu hayranları, mimarlar ve benzer şekilde görsel sanatçılar için, bu bilgi açısından zengin kitap, mimari monografilerin etkisi ile en ince ayrıntısına göre özenle tasarlanmış.

Baştan sona neon mürekkebiyle beş renkte basılan Videogame Atlas, Luke ve Sandra’nın mimarlık eğitiminde oyun teknolojilerinin kullanımını teşvik eden UCL, Bartlett School of Architecture’da Videogame Urbanism stüdyosunun kurulmasını içeren çalışmalarının bir sonucu.

Kitabın ele aldığı oyunların tam listesi: Assassin’s Creed Unity, Cities: Skylines, Minecraft, Dark Souls, Death Stranding, Dwarf Fortress, Final Fantasy VII + Remake, Fortnite, Katamari Damacy, No Man’s Sky, Persona 5 ve Stardew Valley.

Videogame Atlas, tipik olarak 20. yüzyıl mimarlık yayınlarında bulunan panoramik haritalar, eğlenceli diyagramlar ve katmanlı çizimler gibi stilleri kullanarak sanal ortamlara ilişkin ayrıntılı ve eğlenceli bir çözümleme sunuyor.

You+Pea’nın kurucuları Sandra Youkhana ve Luke Caspar Pearson, Dezeen ile yaptıkları söyleşide, “Kitap, video oyunları dünyasını tıpkı fiziksel dünyadaki şehirlere ve mekanlara derin anlamlar taşıyan yerler olarak baktığımız gibi analiz etmeyi amaçlıyor.” dedi

Assassin’s Creed: Unity’de Notre Dame’ın tırmanma rotası yüksekliği.

İkili, “Sadece oyunların gerçek yerlerden nasıl ilham alıp şekillendirebileceğini değil, aynı zamanda oyuncu topluluklarının bu dünyaları görmek ve onlarla etkileşim kurmak için kendi yollarını nasıl keşfettiklerini de anlamak istedik,” diye ekledi.

Cities: Skylines’ta topluluk yapımı şehir Fluxburgh’un haritası.

You+Pea, mimaride video oyunu teknolojilerini araştırıyor ve aynı zamanda The Bartlett School of Architecture’ın Videogame Urbanism stüdyosunu yönetiyor. Stüdyoya göre mimarlık, video oyunlarında sürükleyici deneyimler yaratmada önemli bir rol oynuyor.

Dark Souls’tan Anor Londo bölgesinin rota haritası.

Stüdyo, “Birçok durumda mimarlık son derece kilit bir nokta. Örneğin Dark Souls oyununda, gerilimi artırmak için dikkatlice planlanmış sirkülasyon rotaları, aydınlatma koşulları ve dar alanlardan açık alanlara geçişler kullanıyor.” dedi.

“Mimarlık, oyuncu karakterini hikayeye ve tasarlanan dünyanın kültürüne yerleştirmeye, gerçeğe yakın ve sürükleyici bir deneyim yaratmaya ve oyunun sınırlarını işaret etmeye yardımcı oluyor.”

Gerçek dünya Tokyo ve Persona 5 arasındaki Hanamasa minimartının yükseklik karşılaştırması.

You+Pea, “Mimarlar, projelerini görselleştirmenin bir yolu olarak oyun motorlarına yöneliyor ve oyun dünyasının, insanların günümüzde sahip olduğu en önemli mimari deneyimlerden biri olduğunu düşünüyorlar,” dedi.

“Oyunlar, şehirlerin ve mekanların zaman içinde ve çeşitli kültürel etkilerle nasıl oluştuğunu anlamak için mimarinin zengin tarihinden yararlanabilir.” Buradan yapabileceğimiz çıkarım; binaların ve şehirlerin dijital kopyaları ve meta evreni gibi kavramlar daha yaygın hale geldikçe, dijital mimariye olan ilgi artacak gibi gözüküyor.

Stardew Valley’deki arı kovanı düzeni yapılandırmaları.

Kitapta yer alan ve burada paylaşılan tüm çizimler You+Pea’a ait.

Etiketler

Bir yanıt yazın