Ekolojik Köyler

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) uygulayacağı projeyle, orman köylülerinin elektrik ihtiyaçları güneş enerjisiyle karşılanacak.

“Türkiye’ de Orman Köyleri için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizması Projesi” Mayıs 2014 tarihinde Meksika’da yapılan 46. Küresel Çevre Fonu (GEF) Konsey toplantısında onaylandı. Orman köylerine güneş enerjisi desteği sağlayacak projenin 2015 yılında uygulamaya başlanması hedefleniyor.

7 milyon kişi faydalanacak

Enerji verimli ekolojik köylerin oluşturulması hedeflenen ORKÖY projesi ile Türkiye’deki orman köylerinde yaşayan yaklaşık 7 milyon kişi güneş enerjisinden faydalanacak. Fotovoltaik paneller ile güneş enerjisine dayalı su ısıtma sistemlerine sahip olacak proje kapsamında ayrıca köylerde bulunan binalara ısı yalıtım sistemleri de tesis edilecek. Güneş enerjisi yoluyla orman köylüleri kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak.

Orman köylerinde sürdürülebilir enerji kurumsal altyapısının oluşturulması maksadıyla proje kapsamında Türkiye’nin Sosyal Kredi Programı revize edilecek. Sürdürülebilir enerji üzerine uzmanlaşmış personel sayı ve niteliği artırılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı OGM bünyesinde “Sürdürülebilir Enerji Finansman Birimi” oluşturulacak. Ayrıca ulusal sera gazı emisyon envanteri ile bağlantılı olarak da orman köyleri düzeyinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası tarafından tescil edilen “Ulusal Sera Gazı Azaltım Eylemleri Paketi” de hazırlanacak.

Solar enerji panelleri köylerde yaygınlaştırılacak

ORKÖY projesi kapsamında aynı zamanda seçilecek pilot orman köylerinde güneş enerjisi uygulamalarını tanıtan eğitimler de verilecek. Bu eğitimlerle sürdürülebilir enerji konusunda orman köylüleri bilinçlendirilecek. Ayrıca solar enerji panellerinin bütün yurt çapındaki köylerde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

“Enerji kıymeti bilinerek kullanılmalı”

Sürdürülebilir enerjinin gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tabi kaynaklarımızı tehlikeye atmadan bugünün ihtiyaçlarını karşılayan enerji biçimi olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, enerjinin kıymetini bilerek kullanılması gerektiğini vurguladı.

Yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışmaların ehemmiyetle hazırlanan projelerle hızlandırıldığını sözlerine ekleyen Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Sınırlı olan tabii kaynaklarımızı daha akılcı kullanmalıyız. Yeni teknolojilerle enerji üretimini çeşitlendirmeli, alternatif enerji kaynaklarını insan ve çevre sağlığını dikkate alarak kullanmalıyız. Hem sürdürülebilir enerji arzını sağlama hem de ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi temin etme yönünde büyük bir mesafe kat ettik” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın