5. Mansiyon (1. Kategori), İstanbul Senin, Kent Mobilyaları ve Oyun-Rekreasyon Ürünleri Tasarımı Yarışması

5. Mansiyon (1. Kategori), İstanbul Senin, Kent Mobilyaları ve Oyun-Rekreasyon Ürünleri Tasarımı Yarışması

PROJE RAPORU

ÜRETİM TEKNİĞİ;

Dolu blokların tüm ana gövdeleri (oturma birimi, saksı, ara geçiş parça, sınır elemanı, aydınlatma, gölgelik taşıyıcı beyaz renklendirilmiş fibercement (kendinden renkli lif çimento) olarak önerilmiştir, maliyet ve üretim kararlarına göre alternatif malzemelerle (kalıp beton döküm, metal kapalı kasa vb.) uygulanabilir. Ahşap yüzeyler dış mekana dayanıklı işlenmiş ağaçlarla uygulanacak, siyah parçalar galvaniz fırın boyalı metal olacaktır.

TASARIM YAKLAŞIMI

İstanbul’un sokakları, caddeleri, meydanları geometrik şekillerle tanımlamak mümkün değildir. Burada yüzyıllardır yaşayan insanların yaşam zenginliği ve İstanbul’un doğal durumu nedeni ile son derece dinamik ve çerçevesiz alanlardan oluşan bir şehirde yaşıyoruz.

Önerdiğimiz ürünün tekil olarak kullanılması esas, ancak birleşim elemanlarının çeşitliliği ve birbirlerine uyumu sayesinde eklemlenerek çoğalması mümkün. Yapısı sayesinde adeta İstanbul içinde sorunsuz gezinebilecek kıvrımlı bir canlı gibi.

Temel fibercement tabanımız üzerine tek tip oturma birimi geliyor. Sırt dayama yapılmayabilir, tam veya yarım olanlar seçilebilir. Ürünün plandaki esnekliğine siyah lineer metallerin zarif hareketleri de eklendiğinde harmoni içinde bir sonuç görebiliyoruz. Fibercement veya beyaz renklendirilmiş beton sert; ama formu ve rengi ile daha sıcak bir malzeme hissinde, üstündeki koyu ahşap ve siyah metal kombinasyonunu yüzlerce yıllık tarihi olan bu şehirle yarışmayan ama zayıfta kalmayan bir birleşim olarak görüyor, estetik olarak değer katacağına inanıyoruz.

Sırt dayama parçalarının çeşitliği kullanıcılara özgürlük ve çeşitlilik sağlayacak, açılı birleşimler ile daha çok yüz yüze gelecek kullanıcılar toplum için dialoglara teşvik edilmiş olacaklardır.

Geçiş parçaları, bitiş saksıları ana oturma birimi ile birbirine tam uyumlu ancak bağımsız olarak da kullanmak mümkün. Diğer ürünlerimiz; sınır elemanı, çöp, aydınlatma elemanı, gölgelik aynı malzeme kombinasyonunun devamı niteliğinde. Bu geçiş parçaları aynı zamanda bisiklet bağlama, saksı veya artık yenilikçi şehirlerde sıkça gördüğümüz şarj + internet imkanı veren şehir mobilyalarından biri olarak donatılmaya uygun.

Çöp birimlerine takılabilen metal şişelik Almanya da örneklerini gördüğümüz bir ürün. Yarım sıvı dolu bir şişeyi çöpe atmak istemeyiz, dökecek bir yer arar veya dik olarak bir yere bırakmak isteriz. Bu şekilde içindeki sıvıyı ziyan edeceğimiz hissinden veya dökülerek çöpten akacağı endişesinden kurtuluruz. Çeşitli korunaklı yerlere bırakılan şişeler bu tereddütlerin sonucudur ve sıkça karşımıza çıkarlar. Çöp etrafı şişelik bu sıkıntıya bir çözüm ve elindeki şişeden kurtulmak isteyenler bir sürat getiriyor, sonrasında görevlilerce geri dönüşüme kazandırılan bu sistem toplumun yoğun bir araya geldiği veya insanların hızlı hareket ettiği yerlerde büyük bir kolaylık. Çok sıvı tüketilen yaz aylarında veya festival gibi etkinliklerde geçici olarak kullanmak da mümkün olabilir.

Gençlik Bankı;

Biraz ayrımcılık eğer pozitif olursa herkesi mutlu edecektir. Gençlerin çocukların sıkça bankların oturma yerlerine değil sırt bölümlerine oturduğunu görüyoruz. Farklı olmak, rahat olmak, başka bir yükseklikte olmak veya yaşlıların yapmadığı bir hareketi yaparak gençliği pekiştirmek; gerçek olan bir sebeple bu oturmanın daha rahatsız olmasına rağmen gençler tarafından bazen tercih edilmesi. Yasaklamak mı, yoksa gözlemleyerek desteklemek mi? Gençlik bankı park, okul gibi gençlerin daha çok bulunduğu yerlerde kullanılıyor, yurtdışında birçok örneği olan bu ürünü Türkiye de henüz görmedik ancak “revaçta” olacağına inanıyoruz. Kimseye yer vermelerine de gerek kalmayacak.

2 Kişilik Şezlong;

İstanbul çok hareketli, dinamik, yorucu ama aynı zamanda çok romantik bir şehir. Yıldızları seyretmek, deniz manzarasına dalıp gitmek ve bunu yanında bir sevdiğinle, dostunla paylaşmak; bu ürün başka bir oturma / uzanma deneyimi için topluma hizmet edebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın