Han Tümertekin Harvard’da

2006 yılından bu yana Harvard Üniversitesi ile ortak yürüttüğü Süleymaniye Külliyesi ve çevresini konu alan stüdyo çalışmalarının son jürisi için Han Tümertekin Harvard Üniversitesi'nde.

Harvard Graduate School of Design’dan ve Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı’ndan öğrencilerin katıldığı stüdyo 4 ay sürecek. Daha önce Sirkeci, Yenikapı ve Atatürk Köprüsü Stüdyoları yapan Hashim Sarkis ve Han Tümertekin, şehrin değişen ve gelişen altyapısı ile, tarihi dokunun sağlıklı bir ilişki kurmasının yollarını araştırıyorlar. Süleymaniye Stüdyosu, Le Corbusier’nin “Şark Seyahati”nin 100. Yılında yapılıyor. Şehir silueti hakkında İstanbul’dan ve Süleymaniye Külliyesi’nden çok şey öğrendiğini söyleyen modern mimarlığın en önemli karakterlerinden Le Corbusier üzerine, Ekim ayı içinde Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumu izleyen öğrenciler alanda gözlem ve saptama çalışmaları yaptılar. Süleymaniye’de sürdürülen yenileme uygulaması hakkında da bilgi alan grup, çevrenin tarihi dokusunun korunarak yeni işlevlere de olanak verecek şekilde donatılmasına ilişkin öneriler geliştirecekler. İstanbul’da bir hafta kalan Harvard öğrencileri ilk sunumlarını Bilgi Üniversitesi’nde Ekim ayında yaptılar.

Şimdi ise Han Tümertekin’in katıldığı Harvard’daki jüriler yapılıyor.

İçinde Süleymaniye, Sirkeci, Yenikapı Ve Atatürk Köprüsü stüdyolarının yer alacağı bir kitap üzerine de çalışmakta olan Sarkis ve Tümertekin gelecek yıllarda İstanbul üzerine daha kapsamlı araştırmalar yapacaklar. Harvard Graduate School of Design’da oluşturulan, içinde İstanbul’un da yer aldığı dünyanın 10 büyük şehrini çeşitli açılardan inceleyip, çözüm önerileri geliştirecek “Dünya Şehirleri” projesi çerçevesinde Harvard ve Bilgi ortaklığı sürdürülecek.

Etiketler

1 Yorum

  • hande-akarca says:

    Stüdyo konularına Haliç Metro Geçiş Köprüsü de eklenmeli; kentin gelecekteki görünümü açısından çok şey değiştirecektir; ısrar ve istikrar ile devam etmekte, Haliç artık bu yapı dikate alınarak incelenmeli.

Bir yanıt yazın