Halk Ödülü, Mosul Postwar Camp

Archstorming tarafından düzenlenen ve başında jüri üyesi olarak Charles Walker (Zaha Hadid Architects'in yöneticisi) ve Irak'ın Musul şehrinde açılan yarışmada, Türk ofisi Erdem Mimarlar 140 proje arasında birinci olup halk ödülü kazandı.

Savaşta zarar gören Musul’da Türkmenlerin daha iyi yaşayabilmeleri için Peyzaj Mimarı Sunay Erdem önderliğindeki ekip Türkmen Mahallesi tasarladı.

Sunay Erdem projeyi anlatıyor: 

“Dicle nehri kıyısında ve şehrin en yeşil bölgesinde tasarlanacak olan mahalle 17 milyon metrekare alanı kapsıyor. Bölgede adeta bir kentsel dönüşüm niteliği taşıyacak olan proje, teknoloji ve yeşilin bir arada olduğu ve kendi enerjisini kendi üretebilen, sıfır emisyon salgılayan bir yaşam ortamı amaçlıyor. Rüzgar, güneş ve hidroektrik enerji kaynaklarını maksimum kullanmayı amaçlayan mahalle, geniş organik tarım arazileriyle de şehre kaynak sağlayacak. Düşük yoğunluk ve müstakil bahçeli evler şeklinde tasarlanan alan geleceğin şehirlerine model oluşturacak nitelikte.”

Savaş sonrası barış..

Proje tasarlarken savaşın karşıtı olan barışı esas alındı..

Barışın simgesi..

Musul tahrip edildi, parçalandı. Şimdi bu parçaların birleşme zamanı. Barış simgesine bu parçaları yerleştirildi.. Musul’dan dört bir yana savrulan, kaçan. Şimdi tekrar bu insanlar Musul’da birleşecek, beraber yaşayacak, huzur ve barış içinde..

Etiketler

Bir yanıt yazın