Sahilevleri Kıyı Projesi

Sahilevleri Kıyı Projesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Yeşil Alanlar Planlama Proje Şube Müdürlüğü, Hüseyin Öztürk ve Volkan Barboros tarafından tasarlanan kıyı alanı peyzaj tasarımı projesi 2018 yılında tamamlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Kent sahillerinin daha etkin, daha verimli ve daha estetik kullanımını sağlayacak tasarımları “İzmirdeniz- Kıyı Tasarım Projesi” ile hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Narlıdere Sahilevleri kıyısını yeni yüzüyle 2018’de kullanıma açtı. İzmirliler’in kenti ‘sokakta yaşama’ alışkanlıkları göz önüne alınarak iki etap halinde hayata geçirilen projeyle, Sahilevleri kıyısı kentin önemli bir çekim merkezi haline getirildi.

Tasarım alanının Sahilevleri kıyısı boyunca uzunluğu yaklaşık 2.6 km olup 45.000 m² büyüklüğündedir. Tüm alan boyunca işlevini yitirmiş mevcut odakların (Bakü Parkı, Rıhtım, Meydan, Gizli Park) canlandırılması ve bunların birbiriyle olan kesintisiz sirkülasyonu projenin temel yaklaşımını oluşturmaktadır. Kıyı boyunca kesintisiz devam eden promenad üzerinde denizi dik kesen sokaklar referans alınarak insanların alana erişimini kolaylaştıran lateral yollar bulunmaktadır. Bölgenin denize dökülen drenaj hatları bu ara yolların altında planlanmıştır.

Narlıdere- Sahilevleri Kıyı Projesi’nde odak olarak belirlenen alanlar arasında kalan mesafelerde kullanımları barındıran tip kesitler oluşturularak sistematik devamlılığı sağlanmıştır. Bu kesitler içerisinde ahşap platformlar, balıkçı iskeleleri, bisiklet yolu, BİSİM istasyonları, oturma, dinlenme birimleri, çocuk oyun alanları, pergolalar, denizin yıpratıcı etkisine dayanıklı bitki türleri ve kumsal yer almaktadır.

Tasarımın temel hedeflerinden ve başarılarından biri de bitkisel dokusu ve kıyı promenadı yoğun mangal kullanımı sonucu zarar görmüş sahilde, uyarı ve denetleme gerektirmeyecek şekilde alan kullanımlarına yeni bir yön vermesi olmuştur. Yeni haliyle daha çeşitli ve aktif kullanılabilen bir kıyı bandı halini alan sahilin yanı sıra çevrede bulunan ticari kullanımların da buna bağlı olarak şekillendiği görülmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın