Yalın Mimarlık Avanos’taki Kullanılmayan Taş Ocağını Müzeye Dönüştürüyor

Yalın Mimarlık, Avanos'un güneyinde 60 yıl öncesine kadar bir taş ocağı olarak kullanılmış, doğanın saf üretimi olan bir kaya bloğunu müzeye dönüştürüyor.

Yaklaşık 8 aydır proje üzerinde çalıştıklarını dile getiren ofis, projelerini şu sözler ile anlatıyorlar:

60.000 m2 alanın büyük çoğunluğu 1. derece sit olarak tanımlanmış. Bir bölümü kent baskısı altında olan, sayısız peri bacası ve eşsiz bir doğal topografya ile çevrelenmiş bir kaya…

Tasarım, kaya bloğunu mümkün olduğunca kendi haliyle korumak üzerine kurgulandı. Tasarımda esas amaç, içeriden taş çıkarmak için yapılmış açmalara eklentiler ve düzeltmeler uygulayarak bir müze, Kapadokya anlatısı kurgulamak.

Kayayı koruyabilmek, onu kendi haliyle bir kaya müzeye dönüştürebilmek için kitle turizminin yoğun ve dönüştürücü etkisini hesaba katmak gerekli. Bu etkiye karşılık eşik-kapı niteliğinde bir giriş yapısı tasarladık. Büyük müze bahçesinin ve müzenin girişi olabilecek, kayadan en uzak noktada kalabalığın kullanımına yönelik çeşitli üniteler barındıran, coğrafyanın bir parçası olabilecek iri kaya bloklarından yığılarak yapılmış…

Başarabilirsek, bu tek ek yapı ve kalan tüm peyzaj düzenlemesini, müze iç örgütlenmesini; 60.000 m2‘lik alandaki kayadan, taştan, kaya tozundan dönüştürülüp yeniden üretilmiş malzeme ile yapmayı hayal ediyoruz.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın