Meksika Çam Ormanlarında Brütalist Bir Ev: Casa Alférez

Meksika Çam Ormanlarında Brütalist Bir Ev: Casa Alférez

Mimar Ludwig Godefroy’un tasarladığı brüt beton yapı, Mexico City’ye bir saatlik bir mesafedeki Alférez bölgesinde bulunuyor.

Fotoğraflar: Rory Gardiner.

Yapım süreci 2023’te tamamlanan projenin kübik formu ve ahşap kalıp dokulu beton dokusu, gizemli bir içinden geçilmezlik halini tanımlıyor. Tasarım hakkında “Alférez Evi konseptinin çıkış noktası ormandaki bir kulübe fikrinden ve kulübenin sağladığı korunma hissinin romantikliğinden geliyor. Evin ağaçların arasında yere çakılmış bir küp gibi algılanmasını amaçladım” diyor Godefroy.

Yerinde dökülen beton strüktür, eğimli arazide oyuncu bir tavırla dengelenerek malzemenin ağırlığı ile mekânların ağırlıksızlığı arasında ilişki kuruyor. Zemin kotu, görüş alanını ve erişimi evin zemin kat çevresinden uzak tutan yüksek pencerelere sahipken iç mekanların tümü gökyüzüne ve çevredeki ağaç tepelerine doğru yönlendirilmiş.

Zorlu arazi koşulları nedeniyle, yapı genişlikten ziyade yüksekliğe öncelik vererek, masraflı ve istilacı biçimde yayılan bir temel yerine 81 metrekarelik kompakt bir ayak izini tercih ediyor. Bu sebeple mimar Godefroy, evin halihazırdaki kotuna ek olarak ağaçların ortasında çatı terası olan ikinci bir ana yaşam kotu oluşturmuş.

Kare bir plan üzerine inşa edilen mekanlar, çifte tavan yüksekliği etrafında düzenlenmiş yarım seviyeler halinde kurgulanmış. Bu konfigürasyon evin iç mekanına bir katedral hissi ve orantısı verirken, tavandaki ve duvarlardaki saydam elementler mekana doğal ışığın üst kottan süzülmesini sağlıyor.

Beş yarım kattan oluşan odalar, gömme beton mobilyalar ve ahşap kaplamalı zeminler ile bir dizi asma kat görevi görüyor.

Delikli pencereler, beton kütlenin derinliğiyle tezatlık oluşturan görünüşleri, birbirleriyle ilgisiz şekilleri ve ölçekleriyle İsviçreli-Fransız mimar Le Corbusier’nin Notre Dame du Haut’unu anımsatıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın