Ma Yansong’un Yeni Tasarımı Terk Edilmiş Bir Pazara Yeni Bir Soluk Getiriyor

Ma Yansong’un Yeni Tasarımı Terk Edilmiş Bir Pazara Yeni Bir Soluk Getiriyor

Ma Yansong, Guangdong Nanhai Art Field tarafından Çin'in Guangdong eyaletindeki, Nanhai, Taiping Xu'da “Timeless Beacon” adlı bir sanat enstalasyonunu tasarlaması için davet edildi.

Yenilenen Taiping pazarı, Taiping Xu’daki en büyük terk edilmiş bina olarak bilinen, bir zamanlar hareketli bir panayır olan, Ming Hanedanlığı’nın sonlarında kurulan ve 1980’lere kadar yüzyıllar boyunca gelişen, balıkçılar, işadamları ve köylülerin ticaret için bir araya geldiği yer olarak biliniyor.

 

 

 

Ancak, bir kentleşme hareketinin başlangıcı her şeyi değiştirmiş ve gençleri yavaş yavaş köyün dışında fırsatlar aramaya itmiş. Bu arada internet çağı, fiziksel pazarlara olan ihtiyacı gölgede bırakarak, eskiden hareketli olan fuarın yavaş yavaş terk edilmesine yol açmış.

Taiping’in ıssız sokaklarında, ara sıra eski tuğla binaların arasına serpiştirilmiş beton evler ortaya çıkıyor. Orada, birkaç yaşlı sakin kapılarının önünde oturup sohbet ediyor ve artık çürümeye yüz tutmuş müreffeh bir dönemin resmini çiziyor.

“Terk edilmiş binanın boşluklarından güneşe doğru büyüyen birçok bitki görüyorum. Yıkıntılardan bir canlılık ve yeniden doğuş duygusu yaratmayı umuyoruz, böylece insanlar eski yapıdan yeni enerji ve algı hissetmenin yanında yeni zaman anlayışı hissedebilirler.”

Sessiz köy, nehrin karşısındaki hızla büyüyen şehrin çağdaş zeminiyle tezatlık oluşturuyor. Tasarımcıya göre mekanın işlevi önemini yitirdiğinde, taşıdığı duygu ve ilham, yapının bıraktığı değer oluyor.

MAD, insanları hayal gücüne geri götüren gerçeküstü bir sahne oluşturarak, tasarım yoluyla tarihin ve geleceğin zaman ölçeklerini paralelleştirmeyi amaçlıyor.

Üç katlı bina, sırasıyla binanın ön cephesi ve iç alanı boyunca çevredeki eski sokakları bulanık bir şekilde yansıtan filmlerle kaplanmış. En üstte, yükselen bir multimedya ışık cihazı, rüzgarda romantik bir şekilde dalgalanan, rengarenk narin kumaş parçalarıyla çevrelenmiş. Geceleri, kıyı boyunca rüya gibi bir aura yaratarak köyün “deniz fenerine” dönüşüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın