Sait Faik Abasıyanık Müzesi Yeniden Kapılarını Açtı

Türk Hikayeciliğinin büyük ismi Sait Faik Abasıyanık, vefatının 59’uncu yılında Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin açılışıyla anıldı.

Burgazada’da bulunan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Darüşşafaka Cemiyeti’nin 2009 yılından bu yana sürdürdüğü restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, ziyaretçilerine kapılarını açtı. Açılış öncesinde Darüşşafaka Cemiyeti ve Adalar Belediyesi iş birliğiyle Sait Faik’i Anma Etkinliği düzenlendi.

Açılış töreninde Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri, İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Almet Salcan ve 59. Sait Faik Abasıyanık Hikaye armağanını kazanan yazar Sine Ergün, adalı sanatçılar, Darüşşafakalı öğrenciler ve Sait Faik Abasıyanık severler bir araya geldi.

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş açılışta Sait Faik ve Darüşşafaka arası9ndaki özel bağa ilişkin kısa bir konuşma yaptı: “150 yıldır eğitimle hayatları değiştiren Darüşşafaka, Sait Faik’in tek varisidir. 1964’ten beri Darüşşafaka’da okuyan her çocuğun aldığı eğitimde Sait Faik’in öykülerinden gelen telifin katkısı olduğunu gururla dile getiriyoruz. Her zaman rahmet ve minnetle andığımız merhum Makbule Abasıyanık vasiyetnamesinde Cemiyetimize iki ödev vermiştir. 1955’te kurduğu “Sait Faik Hikâye Armağanı”nın sürdürülmesi ve 1959 yılında açtığı “Sait Faik Abasıyanık Müzesi”nin yaşatılması. Cemiyetimiz de 1964 yılında kendisine intikal eden bu vasiyetnamenin gereklerini o yıldan beri yerine getirmekte ve sorumluluğunu üstlendiği bu eşsiz mirası gururla geleceğe taşımaktadır. 1964 yılından 2009 yılına kadar müzemiz, ücretsiz olarak Sait Faik severlerin uğrak noktası oldu. 2009 yılına gelindiğinde ahşap köşkün ciddi bir bakım, onarım ve güçlendirme çalışmasından geçirilmesinin gerekliliği tespit edildi.

Cemiyetimiz, Sait Faik’in bu onurlu mirasını geleceğe taşıyabilmek amacıyla köşk için derhal güçlendirme, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını başlattı. Çalışmalar, köşkün orijinal dokusunu bozmadan, büyük bir özenle yürütüldü. Bugünden itibaren Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yenilenmiş yüzü ve çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden konuklarını ağırlamaya başlıyor.

Nasıl ki Darüşşafaka, 150 yıllık geçmişiyle ülkemizde sürdürülebilir kurumlara örnek teşkil ediyorsa, Sait Faik Abasıyanık Müzesi de bir bakıma vefanın sürdürülebilirliğinin güzel bir örneğidir. Müzemiz, usta yazarın vasiyeti doğrultusunda önceki yıllarda olduğu gibi yine ücretsiz olarak hizmet verecek ve okurlarını, Sait Faik’in yazınsal ve ruhsal dünyasında büyüleyici bir yolculuğa çıkarmayı sürdürecektir.”

Açılış töreninde Burgazadalı olan Tiyatro sanatçısı Tilbe Saran Sait Faik Abasıyanık’ın ‘Projektörcü’ adlı hikayesini seslendirdi. Darüşşafakalı öğrencilerde yazarın ‘Hişt Hişt’ adlı hikayesini yorumladılar.

1959 yılında halkın ziyaretine giriş ücreti alınmaksızın açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetinin Darüşşafaka Cemiyeti’ne intikal ettiği 1964 yılından beri Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yaşatılıyor. Bu tarihten 45 yıl sonra güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının başlatıldığı müze ev, kültür ve tarihe ev sahipliği yapan önemli özel müzelerimizden biri. Babasının vefatından sonra kışları Şişli’de yazları ise Burgazada Çayır Sokak 15 numaradaki köşkte yaşamını sürdüren Sait Faik, 1945 yılında hastalandıktan sonra zamanının büyük bir kısmını burada geçirdi.

Sait Faik, vefatından bir yıl önce, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın davetiyle, o dönem Fatih’te bulunan Darüşşafaka Lisesi’nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katıldı. Matineden sonra okulu gezdiğinde çok etkilenen, öğrencileri takdir eden ve duygulanan Sait Faik, eve döndüğünde mallarını, babasını kaybetmiş çocuklara çok güzel imkânlar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka’ya bağışlama hayalini annesiyle paylaştı. Yazarın annesi Makbule Hanım, Sait Faik’in ölümünden sonra, 8 Kasım 1954’te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bıraktı. Köşk, Abasıyanık’ın vasiyeti doğrultusunda müzeye dönüştürüldü. Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım gibi sorumlulukları 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakıldı.

Türk hikayeciliğinin önde gelen isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın pek çok hikâyesini kaleme aldığı evde, yazarın el yazması öyküleri, mektupları ve fotoğraflarının da içinde bulunduğu kişisel eşyaları da yer alıyor.

Künye

Küratör: Sevengül Sönmez
Müze Sergi Tasarımı: Tetrazon Yapı Tasarım ve Prodüksiyon Tic. Ltd. Şti.
Sergi Tasarım Uygulama: Tetrazon Yapı Tasarım ve Prodüksiyon Tic. Ltd. Şti.
Eser Konservasyon ve Restorasyonu: Katharsis Konservasyon ve Restorasyon Atölyesi
Mimari Restorasyon: A3 Mimarlık
Mimari Uygulama: Temel Güçlendirme Çalışmaları SOMUN İNŞAAT
Bina Restorasyon İşleri AKÇAY İNŞAAT

Etiketler

Bir yanıt yazın