Lamine Ahşap İle Dönüşen Kamusal Alan

Lamine Ahşap İle Dönüşen Kamusal Alan

Nex- Architecture, Xylotek iş birliği yaparak Londra Regent's Place'de kamusal alanları arttırmak için lamine ahşaptan pavyonlar tasarladı.

Doğal malzemeler, ahşap mobilyalar ve geniş bitki düzenlemeleri kullanılarak tasarlanan pavyonlar, British Land’in Regent’s Place*’da kamusal alanlarını ve yaya yollarını canlandırmak için görüşleri doğrultusunda tasarlanmış. Üç yeni pavyon, arkadaşlar ve iş arkadaşlarının toplantılar arasında veya işten sonra oturup dinlenebilecekleri, açık hava tiyatro ve müzik performansları için tasarlanmış yarı kapalı mekânlar ve Regent’s Place’in içinden Euston Road’a geçenler için de ideal bir alan oluşturuyor.

Son zamanlarda, Regent’s Place kampüsü, kurumsal şirketlerden medya, teknoloji şirketlerine geçiş göstermiş. Bu değişim, ofis binalarının çevresel performansını iyileştirirken günümüz ihtiyaçlarına daha uygun hale getirilmiş çalışma alanları sunmasını sağlamak için yeniden yapılandırmayı gerektirmiş.

Tasarım Yaklaşımı

Batıdan doğuya doğru hareket ederken pavyonlar büyüyor. İlk olarak insanları bir araya getirmek için sohbet alanları oluşturuluyor. İkincisi, hem çocukları hem de yetişkinleri yolun ortasına yerleştirilmiş büyük, dairesel dönen bir koltukla oynamaya teşvik ediyor. Son pavyon ise yerel tiyatro grubu için yeni bir katmanlı performans alanı, akşamları ve hafta sonları müzik gösterileri için bir mekan oluşturuyor.

Tasarım Geliştirme

Nex, üç pavyonun formunu, boyutunu ve konumunu belirlemek için eskizler, çalışma modelleri ve VR simülasyonu kullanarak ilk tasarımlarını geliştirmiş. Bu kararlar alındıktan sonra, Nex, tasarım-üretim ortakları Xylotek ile iş birliği yapmış ve düzensiz örgü yapılarını ince meşe çubukların geometrik olarak düzgün ama non-uniform desenlere dönüştüren bilgisayar çalışmalarını tamamlamış.

Xylotek için kilit nokta, çubukların ince kalmasını sağlamak ama aynı zamanda kendinden ayakta durabilen örgüler oluşturmak için yeterince sert olmalarını sağlamak olmuş. Nihai tasarım, işçilik kalitesini artırmak, israfı azaltmak ve yerinde montaj süresini azaltmak için şantiye dışı imalattan yararlanılmış. Sürdürülebilir kaynaklı meşe kullanılarak, ince parçalar kıvrılmış ve kıvrımlı şekillerine göre lamine edilmiş. Lamine parçalar sonra örgüler oluşturmak için bir araya getirilmiş ve son montaj için araziye taşınmış.

Toplamda 400’den fazla çubuk bulunuyor ve bunlar 10 km’den fazla meşe lamella şeritinden yapılmış. Her meşe çubuğu, 65×40 mm’lik bir kesit ve 8mm meşe lamella tabakalarından oluşuyor. Kısa meşe parçalarını ucu ucuna parmak ekleme yöntemiyle, 9,5 m uzunluğunda lamellalar oluşturulmuş.

Kapı kemerleri de yapıştırmalı laminasyon meşe ile yapılarak tek yönlü kavisli elemanlarla pavyonların karmaşık eğriliğine en iyi uyacak şekilde oluşturulmuş. Atölye’de çubuklar üzerine yangın koruma ve dayanıklılık sağlamak için yüzey işlemleri uygulanmış.

*Regent’s Park’ın doğusunda ve Euston istasyonunun batısında yer alan Regent’s Place, 90’larda British Land tarafından geliştirilen bir ticari ve konut kompleksi.

Etiketler

Bir yanıt yazın