Bağ Evi, Urla

Serhay Akbay'ın tasarladığı ev; tamamı ahşap, karkas bir yapı. İzmir'in Urla ilçesindeki ev 2003 yılında Ağa Han Ödülü'ne aday gösterilmiş.

BAĞ EVİ, Urla yarımadasında, iki koyu en kısa mesafesinden birleştiren bir tepenin üstünde bulunan Yağcılar Köyü’nde yer almakta. Ev ve içerisinde yer aldığı 6000 m2 lik araziye köyden ayrılan dar bir yoldan ulaşılıyor. Yapı, arazinin tam ortasında kayalık ve bütün araziye egemen bir noktada doğu batı doğrultusunda kurulmuş.

Tamamı ahşap, karkas bir yapı. 3,63 m genişliğinde, 2,24 m yüksekliğinde, 17,65 m uzunluğundaki bu yapı yedi adet modülden oluşuyor. Yapı; burada ikiye ayırdığı toprağın kesintisiz akıp gitmesi için birkaç noktadan yere basmakla yetinmiş. Kuzey-güney cephelerinde kullanılan sabit camlar kış güneşinden faydalanmayı sağlamakta ve üzerindeki havalandırma kapakları da yazın hakim rüzgarlarını içeri alıyor. Ev, sakınmalı duruşu ve konumlandırılışı ile içinde yer aldığı coğrafyayı, kararlılıkla kavrıyor.

Etiketler

2 yorum

  • mert-ekin says:

    arsa sahibi, yatırımcı, geliştirici, mimar, müteahhit, statik mühendisi, elektro-mekanik mühendisleri, iç mimar, peyzajcı, işletmeci, kullanıcı vb. tek ve aynı kişi… tam bir one-man-band… her mimarın en büyük hayali 🙂 sonuçta iyi de bir iş çıkmış ortaya, tebrikler… bu şansı yakalayıp mahvedenler de var sonuçta…

  • ahmet-turan-koksal says:

    Vallahi ben beğendim. Bağevi bmyle olur fazlası zarar.
    Serhat Bey’e güle güle kullanmasını diliyoruz. Keza çok zevk alacaktır.
    (Urla da candır ayrıca)

Bir yanıt yazın