Shigeru Ban Architects ve Philippe Monteil Kenya’da Mülteci Sığınakları Tasarladı

Shigeru Ban Architects ve Philippe Monteil, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı desteğiyle Kenya'da mülteci sığınaklarını tasarladı.

2017’den beri Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı – BM Habitat, Shigeru Ban Architects, Philippe Monteil ve sivil toplum kuruluşu olan Gönüllü Mimarlar Ağı ile birlikte Kenya’daki Kalobeyei bölgesinde bir pilot mahalle için çeşitli barınak tipolojileri geliştiriyor.

Turkana Evleri, Kuzey Kenya’da yaşayan ve bitmeyen iç savaşlar ve çatışmalar nedeniyle kendi köylerine dönemeyen Güney Sudanlılar ve diğer mülteciler için tasarlanmış. Tipik mülteci barınaklarından farklı olarak, bu yapılarla uzun süreli yerinden edilmeler için bir ev sağlanması amaçlanmış ve geliştirilen dört tipoloji, Shigeru Ban Architects’in afet yardım projeleri ve yerel halkın yerel inşaat teknikleri konusundaki kapsamlı deneyiminden yararlanmış.

Kenya, 1992’den beri Kakuma Mülteci Kampı’nda mültecileri ve sığınmacıları ağırlıyor ve 2015’te Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği – UNHCR’nin desteğiyle, mültecilerin geçinebilme imkanlarının iyileştirilmesi ve kendi kendine yeterliliği teşvik etme hedeflerinin geliştirilmesi için 1.500 hektarlık bir arazi üzerinde Kalobeyei Yerleşimi kuruldu.

BM Habitat, hem mülteci hem de topluluk üyesi olmak üzere 60.000 kişiyi barındıracak yerleşim için bir kalkınma planı tasarlamakla görevlendirildi, çünkü kalkınmanın temel koşullarından biri, yatırımların mülteciler ve yerel halk tarafından eşit olarak paylaşılmasıydı.

2017 yılında, BM Habitat, Kalobeyei yerleşiminde bir pilot mahalle için çeşitli barınak tipolojilerinin geliştirilmesine yönelik Shigeru Ban Architects ve sivil toplum kuruluşu olan Gönüllü Mimarlar Ağı ile iş birliği yaptı ve Philippe Monteil, projeyi denetlemekten ve yerinde geliştirmekten sorumluydu. Önerilen dört tipoloji, göçebe Turkana halkının yapı tekniklerinden ilham aldı ve bölgenin yerel mimarisine ve mülteci nüfusuna ilişkin kapsamlı araştırmalardan yararlanıldı. Mülteciler ve Turkana halkı kendi evlerini inşa etmeleri için tutuldu, böylece yapıları koruyabilirlerdi.

“Tasarım ve inşaat arasında sürekli bir ileri geri alışverişle farklı inşaat tekniklerini deneyerek dört pilot sığınak inşa etmemiz neredeyse bir yılımızı aldı. Sığınaklar, inşaat yoluyla tam anlamıyla yerinde tasarlandı. Orijinal çizimler, şantiyede edinilen inşaat deneyimiyle dönüştürülen vizyonlardan ibaretti.”
Philippe Monteil

Projenin içerdiği 4 tür yapıdan A Tipi olan ev Turkana kulübelerinin dalları gibi birbiriyle örülmüş kağıt tüp yapı ve kaplamaya sahipken, B Tipi ev yanmış tuğlalarla dolu bir ahşap çerçeve yapıya sahip. C Tipi ev, Afrika’da yaygın bir teknik olan sıkıştırılmış toprak bloklardan yapılmış ve 4. tip, göçebe evler için dallarla kaplı bir kağıt tüp yapısına sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın