Montpellier’de Gerçekleşen “Canlı Mimarlık Festivali”nin Bu Seneki Teması “Karşılaşma”ydı

Mimarlığı desteklemek, kutlamak ve daha geniş bir kitleye duyurmak için yola çıkan FAV (Festival des Architectures Vives), Güney Fransa'daki Montpellier şehrinde 6. kez düzenlendi.

Festival kapsamında eserleri sergilenen 11 takım, bu senenin teması “karşılaşma” ile Montpellier’i yaratıcı bir merkeze dönüştürdü.

120 katılımcının başvurduğu FAV’e, seçilen 11 mimarın takımı katıldı. Alana göre tasarlanan gümüş rengi balon diskleri ile Angelo CO’nun takımının enstelasyonu “Floats” göze çarpanlardan. Diskler, donuta benzeyen şekilleriyle ziyaretçileri formlarını keşfetmeye davet ediyor. Sürmekte olan bir araştırma programı kapsamındaki eklentiler, yapılı çevrede bulunan geçici objelerin algısının olanaklarını değerlendiriyor.

MOBA STUDIO’nun (I. Kovacevic, Y. Vasourkova, K. Sramkova, Z. Kuldova, B. Simonova, M. Neruda, T. Dufkova) enstelasyonu “Between Doors”, bu senenin temasına en iyi cevap verenlerden. İnteraktif bir entelasyona çevrilen bir sıra kapı, toplum tarafından bazen unutulan “kişisel temas”ı tekrar tanıtmayı hedefliyor. Moba Studio, yıkılmış yapılardan seçilen çeşitli kapıları, bir avlunun ortasına yerleştirerek, kapıların simgelediklerini ve tarihlerini ziyaretçilerine sunuyor. Kapıların bazıları bir hapishaneden, bazıları ise bir apartman dairesi ya da bir alışveriş merkezinden seçilmiş. Ziyaretçiler kapıları açtıklarında değişik dünyalar ile direkt ilişkiye geçiyorlar. Bu zihinsel oyun gerçek ve kişisel ilişkiyi direkt, fakat metaforik olarak gerçekleştiriyor.


Between Doors-MOBA STUDIO

Plux.5 (M. Charbonneau, O. Bourgeois, J-B Morissette, J-P Saucier, E. Bernier), “Ma Cour dants ta cour” enstelasyonu ile Kamu Ödülü’nü kazandı. Eklenti, mimari modelleri üzerinden, Montpellier’deki avlunun imgesi ve Quebecois’te yer alan avlunun sembolik sunumu ile “karşılaşma”yı irdeliyor. Enstelasyon renkli, eğlenceli ve ziyaretçinin hayal gücünü karıştırıcı.


Ma Cour dants ta cour-Plux.5

Goa Group (N. Canessa / N. Pisani / G. Pisani / P.Raffetto) ise Jüri Ödülü’nü “Expo d’expe” enstelasyonuyla aldılar. Yerleştirme, devasal beyaz silindirlerden oluşurken, ziyaretçileri çevresinde ve içerisinde gezinmeye ve saklanmaya davet ediyor. Ziyaretçiler ancak bu interaktif yerleştirmeyi keşfettikçe topluluğun algısı ve iletişim, çağrışım yapıp, gelişiyor. Beyaz silindirler üzerine yapılan çizimlerle ziyaretçilerin izlerini bırakabilmesi, alana özel yerleştirmede “karşılaşma” temasını açıkça ortaya koyuyor.


Expo d’expe-Goa Group

Özel Ödül ise duyusal bir yolculuk yaşatan “Balade Sensorielle” entelasyonuyla Remy Roux’a verildi. Ziyaretçiler ahşap çerçeve/kutulara oturarak diğer tarafta olan kişileri tahmin etmeye teşvik ediliyor. Enstelasyonun amacı, merak uyandırmak ve diğer tarafta bulunan kişiyi tahmin etme dürtüsü yaratmak. Balade Sensorielle kişilerin algısını keskinleştirme amaçlı, zeki ve interaktif bir enstelasyon.


Balade Sensorielle-Remy Roux

RD Factory (S. Dambielle/ F. Roussin) tarafından tasarlanan “DOTS” ziyaretçileri küçük ve çeşitli adımlar atmaya cesaretlendirmek isteyen, büyük boyutlardaki noktalardan oluşan bir geçit. Ziyaretçiler çevrelerindeki renkli noktalar ile kendi yönlerini belirliyorlar.


DOTS-RD Factory

Hold Up Architecture’ın (R.Bardin / G. Jounet) enstelasyonu “Souffle”, avluya yanlışlıkla yerleştirilmiş gibi yabancı bir etki yaratıyor. Fransızca’da nefes anlamına gelen “Souffle”, ziyaretçilerin geçici olarak girebildikleri bir korunak. Enstelasyonun içerisindeki tavana yansıtılan görüntüleri etkileyen mikrofon, ziyaretçileri aktif kullanıma davet ediyor.


Souffle-Hold Up Architecture

Çoklu aynalardan meydana gelen, çevresi ve inceleyen kişinin görüntüsünü yansıtan “Le Mur Du Mou” ise bir Yok Yok (S. Fuhrman / S. Lacoste / L. Pinsard) tasarımı. Enstelasyon, algı, görüntü ve yer aldığı çevrenin mimarisi ile oynanan ilginç bir oyun. Universite D’AALTO tarafından yerleştirilen “Will” ise, avlunun ortasında yer alan bir tekstil heykeli. Rüzgarın etkisiyle hareket eden dokuma, ışığın yansımasıyla beraber, boşluk içerisinde yaşayan bir organizmayı andırıyor.


Le Mur Du Mou-Yok Yok


Will-Universite D’AALTO

D!ENTRE (Florine Sachy / Arnaud Manneheut / Audrey Rzentkowski / Jérôme Scorielle) enstelasyonu olan “Ondes De Choc” ise kültürel miras ve çağdaş mimari için buluşma noktası sağlayan bir ses enstelasyonu. Ziyaretçiler avluda ilerledikçe hareket edip ses çıkaran enstelasyon, alanın kültürel değeri ve çağdaş mimarinin birleşimini sembolize ediyor.


Ondes De Choc-D!ENTRE

Etiketler

Bir yanıt yazın