Pelin Tan ve Joseph Grima’nın Projesi Venedik Mimarlık Bienali’nde

Pelin Tan ve Joseph Grima’nın ortak projesi "Institute of Treshold: Border Insfrastructures", 15. Venedik Mimarlık Bienali’nde, Kıbrıs Pavyonu’nda yer alacak.

İmaj Contested Fronts: Commoning Practices for Conflict Transformation’ın basın bülteninden alınmıştır.

Venedik Bienali kapsamında yer alacak olan, Socrates Stratis’in küratörlüğünü üstlendiği Kıbrıs Pavyonu’nun bu seneki başlığı Contested Fronts: Commoning Practices for Conflict Transformation (Tartışmalı Cepheler: Çatışmaları Dönüştürmek için Müşterekleştirme Pratikleri) olacak.

Sergi, mimarlığın etnik ve sosyal olarak tartışmalı alanları müşterek hale getiren pratiklerdeki rolünü araştırıyor. Kentin yeniden inşasında ve uzlaşma süreçlerinde etkili olabilecek mimarlık araçlarına odaklanan sergi bir açık kaynak şeklini alıyor. Kıbrıs’ta yapılan Hands-on Famagusta (Famagusta’ya El Atmak) projesinden yola çıkan Contested Fronts, çatışma sonrası alanlarda uygulanan baskıcı tekrar yapılandırma faaliyetlerine karşı direnç gösterebilecek ve sonuca etki edebilecek yeterli çoğunlukları oluşturabilmeyi hedefliyor.

Ortaya çıkacak olan Contested Fronts Open Source Archive (Tartışmalı Cepheler Açık Kaynak Arşivi) pek çok uluslararası pratiği, ağı ve pedagojik programı da kapsayacak. Arşive katılacak ve Venedik’te sergilenecek projelerden biri de Pelin Tan ve Joseph Grima’nın Institute of Treshold: Border Insfrastructures (Eşik Enstitüsü: Sınır Altyapıları) olacak.

Tan ve Grima önerilerinde; “Sınır ortadan kalkarsa, daha fazla var olmazsa ne olacak?”, “Ya sınır şimdiden akıcı ve değişken bir bölge ise?” veya” Tartışmalı bölgelerin otonom altyapıları ne olabilir?” sorularını aktive ederek, sınır altyapısının mekânsal çelişkilerine ve işleve dair, spekülatif ve realist bir yaklaşım önerdiklerini ifade ediyorlar. Bu sergi ile daha uzun soluklu, kurmaca bir sınır altyapısı enstitüsü başlatmayı amaçlıyorlar.

Pelin Tan ve  Joseph Grima Venedik Bienali için yaptıkları öneride, sınır bölgelerinde yaşayan ve oradaki durumu kendi işlerinde kullanan, çeşitli disiplinlerden gelen insanlarla yaptıkları söyleşilerden oluşan bir video arşivi kurguluyorlar.

Not: Kıbrıs Pavyonu’nun odağını oluşturan Hands-on Famagusta projesinin internet sitesine şuradan ulaşabilirsiniz: http://handsonfamagusta.org/

Etiketler

Bir yanıt yazın