Buşra Tunç ve Kerem Ozan Bayraktar Tokyo Bienali’nde

Buşra Tunç ve Kerem Ozan Bayraktar 23 Eylül - 5 Kasım 2023 tarihleri arasında Masato Nakamura ve Min Nishihara'nın direktörlüğündeki Tokyo Bienali'ne "Hayalet Bahçeler" isimli yerleştirmeleriyle katılıyor.

Sanatçıların kent estetiği ve doğasına odaklanan proje önerileri 2020 yılında yapılan açık çağrıda 1.500 uluslararası çalışma arasından 12 proje arasına girmişti. Sanatçılar çalışmalarını bienal bünyesindeki “Social Dive” rezidans programında hayata geçirdiler. Proje ayrıca Türkiye’den SAHA Derneği tarafından desteklendi.

Hayalet Bahçeler, 2023, beton molozlar, branda, karışık malzeme, tabletler ve ses ile yerleştirme.

“Hayalet Bahçeler”, boş bir alışveriş merkezi deposunda, duvara monte edilmiş bir dizi hasarlı dijital tabletin eşlik ettiği beton moloz ve brandalardan oluşan bir “bahçe” yerleştirmesi. İkinci el elektronik dükkanlarından temin edilen hasarlı tabletler, bahçe tasarımı, özellikle de kaya düzenlemeleri ve düzenlemeye ilişkin tabular üzerine eski bir Japon kitabı olan Sakuteiki’den kopuk alıntılar sunuyor.

Yapay zekâ anlatıcılar tarafından seslendirilen metinler, aralıklı olarak Japonca “kaya” kelimesinin yinelenmesiyle katmanlı bir işitsel ortam üretiyor ve yerleştirmede kayaların tekrar eden varlığıyla karakterize edilen görsel paraziti haritalıyor.

Beton parçalar, yerleştirmede her biri büyük bir merkezi parça ve onu çevreleyen daha küçük parçalardan oluşan ada benzeri oluşumlar halinde yer alıyor. Kayaları andıran ancak içleri boş olan brandalar, doğal formları taklit ederken kentsel ortamlardaki yaygın görsel motifleri de yansıtıyor.

Geçici olarak örtme, depolama ve koruma gibi inşa ile ilgili faaliyetleri çağrıştıran brandalar, hızlı yıkım ve yeniden yapım döngüleriyle karakterize olmuş Tokyo’daki kentleşme ve soylulaştırma dinamiklerini yansıtıyor. Bu bağlam Sakuteki’inin taş düzenlemesinin kurallarına ilişkin öğretileri ve yasaklarına ilişkin ortama yayılan sesleriyle birleşiyor.

Yerleştirmedeki beton parçalar, yıkım artığı malzemeler konusunda uzmanlaşmış bir Tokyo geri dönüşüm tesisinden geliyor. Geleneksel bir bahçe için toplanan kayalarla aynı titizlikle seçilen enstalasyondaki her bir beton parça, çeşitli Tokyo yapılarından bellekler taşıyor ve gündelik yaşam estetiğini vurgulayan geçici bir bahçeye katkıda bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın