ETH Zürih Öğrencileri Robotik Üretim Tekniğiyle Ahşap Pavyon Tasarladı

ETH Zürih yüksek lisans öğrencileri Dijital Yapım programı kapsamında inşada malzeme israfını en aza indirmek amacıyla geliştirdikleri robotik üretim tekniğiyle ahşap kiremitli bir pavyon tasarladı.

Ahşap inşaatlarda robotların kullanımı üzerine devam eden bir araştırmanın parçası olarak üretilen pavyon, dünyada robotlar tarafından üretilmiş ilk iki katlı ahşap pavyon oldu.

Dersin yürütücüsü Philipp Eversmann, tekniklerin mekanikleşmesi ve yenilikçi geri bildirim süreçleri sayesinde imalat sisteminin, inşa sırasında farklı malzeme boyutlarına tepki gösterip malzeme israfını en aza indirdiğini söylüyor.

Kafes strüktür birbirine bağlanmış destekli küboidlerden oluşuyor. Kavisli dış duvarlar ve çatı, ahşap kiremit tabakasıyla kaplanırken girift strüktürde merdiveni ve pencere rafını oluşturan iç kısım çıplak bırakılmış.

Çerçeveyi oluşturmak için çeşitli açılarda mat çam sunta kullanan ekip, standart olmayan malzemelere robot tekniğini adapte etme iddiasını hayata geçirmişler.

Zemin kat, sergi alanı veya bir toplanma mekanı gibi tasarlanırken üst katta, çatının kıvrılarak oluşturduğu açıklık gözlem noktası işlevi görüyor.

Yapının tamamlanması, üretilen parçaların test edilmesi ve birleştirmesi ile birlikte 5 hafta sürmüş. Pavyon, Eylül 2017’de Zürih Tasarım Bienali’nde sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın