İskandinavya’da Fütürist Bir Mega Şehir

Mega şehir kavramı hepimize her şeyin iç içe geçtiği Delhi'yi, gelişi güzel yayılmış Mexico City'yi ya da gökdelenleriyle ünlü New York'u anımsatabilir. Ama kimsenin aklına İskandinavya kentleri gelmez.

İskandinavya’da “mega” olarak adlandırılabilecek büyüklükte bir şehir olmamasına rağmen 8 Million City projesi, varmış gibi davranıyor ve birbirlerine 600 km (7,5 saatlik bir tren yolculuğu) mesafesinde olan Oslo (Norveç), Goteborg (İsveç) ve Kopenhag (Danimarka) şehirlerini bir anlamda birleştirmeyi planlıyor. Proje kapsamında 2025 yılına kadar yapılması planlanan hızlı tren hattıyla, bir uçtan bir uca gitmenin sadece 2,5 saat olacağı bir koridor yaratılacak.

Proje raporları “İşgücünün ve rekabetin cazibesiyle nüfusu yoğun şehir merkezlerinde yaşamanın popüler olduğu zamanlardan sonra, kentlerin küresel rekabet için daha da genişleyerek ilgiyi çekmeye çalıştığı bir dünyada bu proje bir anlamda meydan okumadır.” diye belirtiyor ve devam ediyor: “Dünyadaki ve Avrupa’daki diğer ekonomik merkezlerle karşılaştırıldığında, listelerde skoru en yükseklerde olmasına rağmen İskandinavya nüfusu, Oslo, Goteborg ve Kopenhag/Malmö gibi metropoliten kentlerin çevrelerinde oluşturduğu yoğunluk dışında, yayılmış kentlerden oluşuyor.”


8 Million City bölgesi işaretlenmiş avrupa nufus yoğunluğu haritası

Transit bir ulaşım yaratmak sadece bir başlangıç, 3 ülke arasında büyük bir işbirliği gerekiyor. Mega-bölge diye yeniden adlandırılmaya çalışılan alanın İskandinavya’nın nüfusunun yarısını, hava alanlarından en geniş ikisini, en geniş limanı, 29 kolej ve üniversiteyi ve en az 4 opera binasını barındırması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın