Londra Bilim Müzesi’nde Matematik Katı Zaha Hadid’e Teslim

David ve Claudia Harding'in yüksek bağışıyla mümkün kılınan Londra Bilim Müzesi'nin Matematik Katı'nı Zaha Hadid ve Patrik Schumacher tasarladı.

Bilim Müzesi Müdürü Ian Blatchford, 5.000.000 £’lik bu cömert bağışın karşılığında, matematikçilerin dünyayı nasıl şekillendirdiğini gösteren dünyaca ünlü koleksiyonları sergileyeceklerini söyledi: “Zaha Hadid’in sıradışı tasarımı ile birlikte matematikçiler arasında parçacık fiziği sergimizde olduğu gibi heyecan uyandırmak çok iyi bir başlangıç. Bu buluşma, dünyanın önde gelen matematiği ve galerisini; koleksiyon ve tasarım ile yansıtıyor.”

Kalıcı sergide 17. yüzyıldan günümüze matematikçilerin dünyayı şekillendiren araçları ve fikirlerinin hikayeleri anlatılacak. Zaha Hadid’in tasarımında da mühendislik ve matematiksel düşünce çok büyük rol oynadı.

Beyrut’ta Amerikan Üniversitesi’nde matematik okuyan Zaha Hadid ise tasarımın zaten matematiğin hayatımızdaki etkilerini araştırdığını, soyut matematiksel kavramları her yaştan ziyaretçi için heyacan verici bir interaktif bir deneyime dönüştürdüğünü söylüyor.

Galeride sergilenecek koleksiyon 3 ana bölgeye ayrılmış: Matematikçiler, günlük hayatımızdaki matematiksel uygulamalar ve, matematiksel araç ve fikirler. Ancak galerideki akışkan iç mekan düzenlemesi ziyaretçilerin ve küratörlerin farklı bölgeler arasında bağlantı kurmasını kolaylaştırıyor.

Sergilenecek en büyük nesne, 1929 yılı yapımı çift kanatlı bir uçak olacak. Handley Page tasarımı bu deneysel uçak, 1927 tarihli, yavaş bir şekilde havalanan ve inebilen, dalışa teklemeden geçebilecek bir uçak tasarım yarışmasında finale kaldı. Uçağın tasarımındaki araştırma, sivil seyahate geçişte havacılık teknolojisini geliştirmişti. Aynı şekilde bu galerinin tasarımında da büyük rol oynadı. Uçağın aerodinamik türbülans alanını temsil eden üç boyutlu eğri yüzeyler galerinin diğer yönlerini de tanımlıyor ve örgütlüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın