Viyana Ekonomi Üniversitesi Kütüphane ve Öğrenme Merkezi

2013 yılında yapımı biten Viyana Ekonomi Üniversitesi Kütüphane ve Öğrenme Merkezi Zaha Hadid ve Patrik Schumacher tarafından tasarlandı, Zaha Hadid Architects tarafından uygulamaya geçirildi.

Kütüphane ve Öğrenme Merkezi, yeni üniversite kampüsünde bir çokgen blok olarak yükseliyor. Binanın iç mekanları, kampüs planının farklı düzeylerdeki dış sirkülasyonu tarafından şekillendirilmiş. Binanın dış yüzeyindeki keskin çizgiler ise içeri doğru hareket ederken eğrisel çizgilere dönüşüyor ve merkezin kamusal meydanını yaratan serbest bir iç kanyon ve farklı düzeyler arasında geçişleri sağlayan küprü ve koridorları oluşturuyor.

Kütüphane ve Öğrenme Merkezi’nin ana girişinden giren ziyaretçiler doğrudan doğal ışıklandırılan bri avlu görevini de gören ana konferans salonuna gidebiliyor. Oditoryumun önündeki rampalar sistemi de birinci kattaki kütüphane girişine yönlendiriyor. Güvenlik ve kilitli dolaplar aşağı asma katta. Üst katlardaki farklı mekanlar ise köprüler, galeriler, teraslar ve platformalar aracılığıyla birbirine bağlanıyor.   

Fotoğraflar: Iwan Baan & Roland Halbe

Etiketler

2 yorum

  • ilker-kutukoglu says:

    yapı dışardan ne kadar ağır görünüyor. içi de bir o kadar klostrofobik! photoshop’daki ‘distort’ komutu belli bir ölçekten ve tekrardan sonra oldukça rahatsız edici olabiliyormuş. binanın meydanla kurduğu herhangi bir ilişki yok.(bakü’de en azından etkin bir yapısal peyzajla mimari tasarımını desteklemişti) Epey yüksek bir kottan fırlayıp gelen yatık kütlenin amacı sadece dikkat çekmek herhalde. alsop un peckham kütüphanesi projesinde çok güzel bir yarı kapalı kamusal alan tasarlanmıştı mesela. burda o da pek mümkün görünmüyor. zha’nın işlerinin artık konumu ve fonksiyonu kütlenin dilini değiştirmiyor ve malesef bizi pek şaşırtmıyor. bu projenin konsepti ile ilgili ‘ekonomi’ literatüründen allı pullu anahtar kelimeler seçilip, üst düzey render, video vb. çalışmaları yapılmıştır. bu da inşa edilmiş oldukça kaba hali!

  • ermis says:

    Evet bu açıdan MAXXI’ye çok benzemiş.
    Lakin ”Zaha Hadid bile tekrara düşüyorsa millet ne yapsın…” diyenleri (ben) Zaha Hadid de çok umursuyor mudur orası tartışılır. 🙂

Bir yanıt yazın