Szczecin Filarmoni Salonu

Mies van der Rohe Avrupa Çağdaş Mimarlık Ödülü'nün sahibi, Barozzi/Veiga Studio tasarımı Szczecin Filarmoni Salonu Polonya'da yer alıyor.

Szczecin’in yeni Filarmoni Salonu; 2. Dünya Savaşı sırasında yıkılan ve şehir merkezine yakın bir lokasyonda kentsel bir köşe oluşturan “Konzerthaus”un arazisinde yer alıyor. Bina, bin kişilik bir senfoni salonu, 200 kişilik oda müzik salonu, sergiler ve konferanslar için çok amaçlı salon ve etkinliklere ev sahipliği yapabilecek büyüklükte bir fuaye alanı barındırıyor.

Bina, tüm seviyelerdeki işlevleri birbirine bağlayan bir kamusal aksın etrafında dönen, sentetik ama aynı zamanda karmaşık bir hacime sahip. Dışarda ise, birbirine bitişik kütlelerin düşey ve geometrik formu ön plana çıkıyor.


Fotoğraf: Simon Menges

Plan şeması, salonu çevreleyen bir halkayla tanımlanmış. Bu yapı elemanı, daha çok hizmet alanlarını kapsıyor. Bir yandan büyük bir boşlukla senfoni ve oda müzik salonunu tanımlayan unsur, diğer yandan da binanın çevresiyle ilişkisini şekillendiriyor. Çatının seri modülasyonu, yeni binanın şehrin parçalanmış kentsel profiliyle entegrasyonunu sağlıyor.

Kütlesel olarak bakıldığında, farklı algılar yaratmak için çeşitli şekillerde içeriden aydınlatılan cam cephesiyle bina hafif bir görünüme sahip. Cephesindeki sadelik ve mekanların iç sirkülasyon alanlarının basit kompozisyonu ana salonun etkileyiciliğiyle kontrast oluşturuyor. Orta Avrupa’nın klasik konser salonları geleneğine uygun olarak, dekorasyon hem süs hem de bir işlev aracı olmuş.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın