Kamu Yapısı Mimari Projelerinin Yarışmayla Belirlenmesi Önerisi

Mimarlar Odası Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şahabettin Öztürk, kentte inşa edilen ve edilecek kamu yapılarının mimari projelerinin mimari proje yarışmaları ile belirlenmesinin kent için daha doğru sonuçlar çıkartacağı belirtti.

Oda binasında bir basın toplantısı düzenleyen Öztürk, kentte yapılacak olan yatırımların belli bir sistem çerçevesinde ve uygulamanın yapılacağı bölgede tarihi, coğrafi, kültürel ve siyasal tüm veriler dikkate alınarak tamamlanması gerektiğini söyledi. Sürecin kamu yararı doğrultusunda işletilmesi ve hedeflenen sonuçlara ulaşılması için takip edilecek en doğru yol ve yöntemin kamuya ait binaların mimari proje yarışmaları ile belirlenmesi olduğunu belirten Öztürk, “Son yıllarda ilimizde birçok kamu yapısının yeniden inşa edilmesi, kent mimari kimliğimizin oluşmasında yeni bir süreç başlatmaktadır.Kentlerde mimari kültürün gelişmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler; karar verici aktörler, topluma öncülük etmekle görevli ve sorumludurlar. Kamu kaynaklı bu yatırımların kalite, süre ve maliyet olarak en uygun şekilde değerlendirmesi gerekliliği, proje üretim sürecinin her boyutu ile iyi analiz edilme zorunluluğunu doğurur. Bu analizler belli bir sistem çerçevesinde ve uygulamanın yapılacağı bölgede tarihi, coğrafi, kültürel ve siyasal tüm veriler dikkate alınarak tamamlanmalıdır. Sürecin kamu yararı doğrultusunda işletilmesi ve hedeflenen sonuçlara ulaşılması için takip edilecek en doğru yol ve yöntem kamuya ait binaların mimari proje yarışmaları ile belirlenmesidir. Zira bu yapılar daha ziyade kent merkezlerinde, simgesel öneme sahip kent kültür ve kimliğini ortaya koyan, kentin diğer prestij yapıları için hareket noktası kabul edilebilecek, önemli eserlerdir. Bu mekan ve çevre organizasyonları kamu bütçesi ile yapılan, toplumun tüm kesimlerinin kullandığı kamuya açık yapılardır” dedi.

Projenin uygulanmasının takibinin de karar verme süreci kadar önemli olduğunu belirten Öztürk, “fikir eseri” olarak seçilen projelerin hayata geçirilmesinde, bazı sıkıntıların yaşanmaması adına, gerekli tedbirlerin alınması ve takibi, inşasının projesine uygun olarak tamamlanması, kurumlardaki süreklilik ilkesine uygun olarak, kamu kurumu yöneticilerinin görev ve sorumluluğundadır. Kent için bu ehemmiyetteki yapıların mimari projelerinin, farklı alternatiflerinin de hazırlanabildiği, kesinlikle konusunda uzman kişilerden oluşan kurullar tarafından belirlenmesinin sağlanması da, kamu kurum yöneticileri tarafından titizlikle uygulanması gereken bir husustur. Daha nitelikli bir yaşamın ön koşulu olan mekan düzenlemesindeki bu hassasiyeti sağlamak, sürecin sağlıklı işletilmesi açısından ve mevzuatlara uygunluğu bakımından, her aşaması için yönetmeliklerle düzenlenmiş, amacı, kapsamı ve hedefi belirlenmiş “mimari proje yarışma yöntemi” ile sağlamak mümkündür. Bu yöntem ile herhangi bir şaibeye mahal vermeden, çıkar guruplarının etkisinden uzak, kamuoyuna açık, şeffaf ve doğru bir yaklaşımla şehri yeniden imar etmek mümkündür. Sunulan projedeki kaliteyi ve niteliği hazırlayan mimar kadar, değerlendirme ve seçme ortamının uzmanlık alanı da belirler. Projenin uygulanmasının takibi de karar verme süreci kadar önemlidir “fikir eseri” olarak seçilen projelerin hayata geçirilmesinde, bazı sıkıntıların yaşanmaması adına, gerekli tedbirlerin alınması ve takibi, inşasının projesine uygun olarak tamamlanması, kurumlardaki süreklilik ilkesine uygun olarak, kamu kurumu yöneticilerinin görev ve sorumluluğu olarak görülmektedir” şeklinde konuştu.

Öztürk, Van Valiliği ve Van Belediyesi tarafından yeniden inşa edilen ve edilecek kamu yapılarının mimari projelerinin bölgesel veya ulusal bazda mimari proje yarışmaları ile belirlenmesinin kent için daha doğru sonuçlar çıkartacağı kanaatinde olduklarını da belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın