“Doğal Malzemenin Kullanılabileceği Farklı Ara Yüzler Araştırılmalı”

Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından bu sene dördüncü kez düzenlenen ödüllü tasarım yarışması AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması 2023 için başvurular devam ederken biz de geçtiğimiz yılın kazananlarıyla kısa sohbetler yaptık.

Geçtiğimiz sene düzenlenen AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması’nın öğrenci kategorisinde birincilik ödülünün sahibi “Cadenza Acoustic” isimli tasarımıyla Efe Yıldırım oldu.

Efe ile yaptığımız keyifli sohbeti aşağıda okuyabilirsiniz.

Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Efe Yıldırım: Öncelikle doğal taşların kullanım alanlarından, mevcut ihraç ürünleri stoğuna kadar doğal taş sektörüne yönelik detaylı bir araştırma yaptım. Hammadde işleme teknikleri üzerinden doğal taşların farklı potansiyellerinin ve kullanım alanlarının keşfedilebileceğini sorguladım ve mimari akustik üzerine bir tasarım gerçekleştirilebileceğimi ortaya koydum. Akustik ortam şartlarının doğal malzemelerle sağlanabileceği çıkarımını yaptıktan sonra biçim-form ilişkisi, akustik esneklik performansı ve üretim sürecine dair birçok kararları verdim. Değerlendirme kriterlerini göz önünde bulundurarak yaptığım revize ve iyileştirmelerin ardından nihai tasarımı gerçekleştirdim.

Ben yarışmaya, gün geçtikçe artan akustik konfor bilincine paralel olarak geliştirdiğim, sektördeki sentetik ve petrol türevli gereçlerin aksine traverten ve su kabağı lifi kullanılarak tasarladığım Cadenza Acoustic adlı akustik panel ve sistem tasarımımla katıldım. Akustik performans ve estetik konforda esneklik sağlaması amacıyla tasarladığım sistemde; hafif, ucuz ve işlemesi kolay olan travertenin lifli, gözenekli ve dokulu yapısının akustik potansiyelini ortaya çıkararak Türk traverten ihracatına yeni bir yüz kazandırmayı hedefledim.

Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Efe Yıldırım: Yarışma sürecinde doğal taş sektöründeki birçok uzman ve üretici ile yapmış olduğum bilgi alışverişinde farklı malzeme bilgisi, kullanım alanları ve üretim tekniklerine dair birçok bilgi edindim. Yarışma ödüllerinden olan, üretim desteği, yurtdışı eğitim bursu ve uluslararası tanıtım ödülünün yanı sıra, yarışma aracılığıyla tanıştığım bir çok tasarımcı, küratör ve ihracatçı ile kurmuş olduğum network sayesinde sürdürülebilir inovatif tasarımın sektör ile işbirliği içinde olduğunu yakından deneyimledim ve hem lisans eğitimimde hem de akademik kariyerimde bir çok farklı tasarım ve çalışmada yer aldım.

Bu sene katılacaklara neler tavsiye edersiniz?

Efe Yıldırım: Benimde araştırma sürecinde yararlandığım www.amorf.org adresinde yayınlanan bir önceki yarışmalarda derece elde eden projeler kesinlikle incelenmeli. Yine aynı adreste malzemelerin kullanım alanları ve ilham veren örnek dokümanları ile sektör-tasarım işbirliğine dair detaylı bilgi edinilmeli. Ayrıca şartname ve ilgili adreste belirtilen değerlendirme kriterleri esas alınarak doğal malzemenin kullanılabileceği farklı ara yüzler araştırmalı ve yeni keşfedilen potansiyelleri öne çıkaracak biçim-form ilişkisi kurulmalı.

AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması 2023

Etiketler

Bir yanıt yazın