Hüseyin Bütüner Teknopark İstanbul’u Anlattı

2. kısım 1., 2., 3., 4. tahsis alanları için yarışma açılan Teknopark İstanbul'u tasarımını yapan Hüseyin Bütüner'e sorduk.

“Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İstanbul Ticaret Odası, Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM), İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) ve HEAŞ ortaklığında kurulmuştur.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda yapılan çalışmaların ilk aşaması 24 Nisan 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) başvurusu yapılarak tamamlanmıştır. “Teknopark İstanbul”, 03 Ekim 2009 tarih ve 27365 sayili Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15439 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Teknoloji Geliştirme Bölgesi statüsü kazanmıştır.

Yine SSM’nin koordinasyonunda 2009 yılının Aralık ayında 1. Etap yerleşim planı ve çok işlevli ilk yapı projelerini elde etmeye yönelik davetli bir yarışma açılmıştır. Bu yarışmaya 6 ofis davet edilmiş ve Bütüner Mimarlık yarışmayı kazanmıştır.

Daha sonra İdare, Bütüner Mimarlık’tan 1. Etap yerleşim planına (220 dönüm) ilave olarak tüm arazinin (2.500 dönüm) kentsel tasarım projesini ve tasarım rehberini yapmasını istemiş ve Bütüner Mimarlık bunu gerçekleştirmiştir.

Bununla beraber İdare, ilk yapı kümesinin öngörülen bulvar cephesinin tamamlanması için Bütüner Mimarlık’tan 2. bina ve kentsel tasarım projesinde öngördüğü, üstü meydan altı katlı otopark olan yapıyı tasarlamasını istemiştir.

Bütüner Mimarlık tarafından projelendirilen yaklaşık 65.000 m2 inşaat alanına sahip üç yapı 2011 yılı Ağustos ayında ihale edilmiş ve inşaat süreci başlamıştır. Bu yapıların 2013 yılı ortasında bitirilmesi ve yaşantının başlaması öngörülmektedir.

İlk yapılan yapılarda kiracı olarak yeralmak isteyen firmaların talebi karşısında İdare, ilk yapı kümesini tamamlamaya yönelik 4., 5., 6., ve 7. binayı yapma kararı almıştır. Bu sayede ilk yapı kümesi tamamlandığında bitmiş bir çevre de sağlanmış olabilecek, diğer etaplardaki inşaatlar ise bu bölgeyi fazla rahatsız etmeyecektir.

Bu noktada Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu tarafından yeni yapıların projelerinin mimari yarışma ile elde edilmesine karar verilmiştir.

Bu yaklaşım zaten SSM’nin de geleneğinde vardır. Bu yerleşkedeki diğer önemli yapılarında yarışma ile elde edilmesi ise hakim görüştür. Bununla beraber arazilerin birkısmının tahsis edileceği firmaların ise Bütüner Mimarlık tarafından hazırlanmış ve İdare tarafından uygun görülmüş Tasarım Rehberi doğrultusunda kendi yapılarına ait mimari projelerini yaptırabilecekleri öngörülmüştür.”

Etiketler

1 Yorum

  • burcin-kuz says:

    İşte Teknopark İstanbul Projesi: Aylardır ücretlerimizi alamıyoruz!

    Bizler ağır çalışma koşullarına rağmen Teknopark İstanbul Projesi inşaatında aylarca alınteri döken ancak ücretlerini alamayan işçileriz.

    Bugün buradayız, basına “İstanbul’un en prestijli projesi” olarak reklamları servis edilen bu projenin işverenlerinden olan İstanbul Ticaret Odası’nın önünde… Emeğimizi, haklarımızı gaspettirmeyeceğimizi haykırmak için buradayız! Bize lütfedileni değil, zaten bizim olanı istediğimizi tekrar etmek için buradayız!
    Ücretlerimizi almak için buradayız!

    Nedir Teknopark İstanbul projesi? Nedir bizleri İstanbul Ticaret Odası’nın önüne getiren? Kimlerdir ücretlerimizi gaspeden?

    Teknopark İstanbul Projesi; İstanbul Ticaret Odası, Savunma Müsteşarlığı, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri’nin biraraya gelerek oluşturdukları bir projedir. Tüm bu kurumlar adına proje, Teknopark ismiyle kurulan şirket üzerinden koordine edilmektedir. İlk etabının inşaatı 2011 yılı Ağustos ayında ihale edilmiş olan projenin ana yükleniciğini Uzunlar İnşaat almış, çalışmalar da aynı dönemlerde başlatılmıştır.

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yere göğe sığdıramadığı bu proje tamamlandığında, yaklaşık 900 bin metrekare kapalı alan içinde bin civarında şirketin istihdam edileceğini, sahiplerine yıllık 10 milyar dolar gelir getireceğini yine kendisinden öğreniyoruz. İTO Başkanına göre son derece güçlü ve iddialı bir proje olan Teknopark İstanbul işte basına böyle yansıtılıyor.

    Oysa bizler, Teknopark İstanbul Projesi İnşaatında çalışan işçiler olarak, yoğun emek gerektiren böyle bir projede bilfiil çalıştığımız halde hakkımız olan ücretlerimizi alamıyoruz.

    Pek çok ihaleye giren ve TTNET Arena, Mersin Stadyumu, Van Deprem Konutları gibi büyük projelerde işçiler nazarında sicili bozuk olan Uzunlar İnşaat, Teknopark İstanbul Projesi’nin ana müteahhiti olarak, onlarca taşeron ile birlikte bu projeyi uygulamaya girişirken, tüm bu süreç boyunca ücretler ya düzensiz verilmiş ya da hiç ödenmemiştir.

    Gelinen noktada Uzunlar İnşaat ile Teknopark arasında yapılan sözleşme feshedilmiş olup, şirketler arasındaki anlaşmazlığın faturası biz işçilere kesilmiştir! Teknopark yönetimi topu Uzunlar’a, Uzunlar İnşaat taşeronlara, taşeronlar ise yine ana firmalara atmaktadır. Süreci böylece uzatan patronlar, bu karmaşın bizlerin hayatında nelere mal olduğunu umursamamaktadır.

    Tüm çabalarımıza rağmen, asıl işverenler dahil projedeki kontrolör TÜMAŞ, ana yüklenici UZUNLAR İnşaat ve çalıştığımız taşeron firma TELCİ YAPI’dan çözüm noktasında bir adım görmedik. Aksine, Teknopark yönetimi avukatları aracılığı ile yaptıları açıklamada asıl mağdurun kendileri olduğunu ifade ederek, atacağımız her adım için hukuksal yola başvurmakla bizi tehdit ediyor!
    Vazgeçmeyeceğiz!

    Bizden, aylarca ortaya koyduğumuz emeğin karşılığından, zaten zor şartlarda geçinebildiğimiz halde vazgeçmemiz bekleniyor; biz ise bunun asla gerçekleşmeyeceğini söylüyoruz! Reklamları televizyonlarda, haberleri gazetelerde çıkan böyle bir projede, bizler ağır çalışma koşulları altında aylarca çalıştık. Bizim hak gasplarımız üzerinden inşa edilen bu projenin sahipleri tüm yaşananlardan birinci derecede sorumludur!

    Buradan bir kez daha duyuruyoruz:Ücretlerimiz ödeninceye kadar proje sahiplerinin peşini bırakmayacağız!

    Teknopark İstanbul İnşaatı İşçileri (28.12.12 tarihinde yapılan basın açıklamasından)

Bir yanıt yazın