Hasanpaşa Gazhanesi Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi Oluyor

1993 yılında kapanarak o günden sonra kullanılmayan Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından "Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi" haline dönüştürülüyor.

1892 yılında hizmete giren, 50 yıl Fransızlar tarafından işletilen Hasanpaşa Gazhanesi 1931’de millileştirilmiş ve 1945’te de İETT’ye devredilmişti.

1993 yılında kapanarak o günden sonra kullanılmayan Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi haline dönüştürülüyor.

Restorasyon sonrasında enerji sistemleri müzesi ve bilgi tüneli, uluslararası sergi salonu, açık pazar yeri, atölye, 300 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 adet cep sineması, 40 kişilik 3d sinema ve fuaye alanı, kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile 300 araç kapasiteli otopark yeri olacak olan inşaat alanına ziyaret gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, yapılan çalışmalarla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı.

Kadir Topbaş’tan İnşaat Alanına Gezi


İnşaat gezisi sonrası basın mensuplarına bilgi veren Topbaş, “Uzun soluklu bir iş restorasyon işi. Çok kolay bir iş değil. Çünkü hem özgün malzemeyle doğru iş yapmak zorundasınız ve iğne ile kuyu kazmaya benzer. Koruma kurullarının verdiği değerlerle değerlendirilir ve ona göre bunun yol haritasını çizersiniz” diye konuştu.

Yapılan çalışma ile birlikte Hasanpaşa bölgesinin çok önemli bir değer kazanacağını vurgulayan Kadir Topbaş, “Tarihi tekrar ayağa kaldırıyoruz. Koruma kullanma dengesini kurmak suretiyle bu işi yapacağız. Yeni fonksiyonlar veriyoruz. Geçmişte İstanbul’un hava gazı dediğimiz gaz üretme tesislerinden bir tanesiydi Hasanpaşa. Ben çocukluğumda da gayet iyi bilirim, kok kömüründen elde edilen hava gazı o zamanki İstanbul’un hem Avrupa hem Asya yakasındaki yerleşim alanlarının bir çoğuna erişirdi ve bu kullanılırdı. Tabi daha sonraları tedavülden kalktı. Çünkü diğer doğalgaz, diğer enerji kaynakları bu imkanı bu fırsatı verdi” ifadelerini kullandı.

Kadir Topbaş daha sonra restorasyonu devam eden bir binanın duvarında raspa yaptı ve Hasanpaşa Gazhanesi restorasyonunun proje danışmanı Prof.Dr. Afife Batur ile inşaat alanını gezdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın