The Why Factory

Hollanda merkezli araştırma platformu The Why Factory şehir ve mimarlık üzerine üretmeye devam ediyor.

The Why Factory; MVRDV ve Delft Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülen, küresel ölçekte fikir üreten bir beyin takımı ve araştırma merkezi. Maket ve görsel üretim üzerine odaklanan “t?f” geleceğin şehirleriyle ilgili olası senaryolar geliştiriyor.

The Why Factory, eğitimi ve araştırmayı bir arada ele alarak geleceğin şehirlerini analiz eden, teoriye oturtan ve inşa eden bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Platform; küreselden yerel ölçeğe, evrenselden özelleşmiş konulara günümüz dünyasını analiz ederek gelecek senaryoları üretmeye odaklanıyor. Bilgiden hayal ürününe (bazen de tersi yönde) giderek farazi topluluklar ve şehirler tasavvur ediyor, öneriyor ve üretiyor; böylelikle gelecek senaryoları üreten bir makine gibi çalışıyor.

Enstitü mimarlık ve şehircilik alanında kamuoyu tartışmalarında yer almayı amaçlıyor; sergi, yayın, atölye ve paneller gibi çok çeşitli üretim mecralarıyla geniş bir kitleye hitap ediyor.

Egocity

The Why Factory’nin son sergisi “Egocity” kapsamında, Delft Teknoloji Üniversitesi’nin MSc1 stüdyosu sonunda ortaya çıkan ürünler sergilendi. Maksimum yoğunluk= maksimum arzu hipotezi üzerinde şekillenen “Egocity”, uzlaşma ve yoğunluk arasındaki ilişkiden doğan potansiyeli araştırıyor.

Çoklu kullanıcı için geliştirilen video oyunu üzerinden katılımcı tasarım süreçleri tasarlayan ekip daha sonra her apartman sakininin kendine özgü arzu ve egolarının birbiriyle ilişkisini modellediler. Bu model üzerinden apartman bloklarını mümkün olan en adil şekilde tasarlamak hedeflendi.

The Why Factory’nin üretimleriyle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Platformun yürütücüsü Winy Maas’ı canlı dinlemek içinse T Buluşmaları kapsamında Ekim ayında İstanbul’da yapılacak konferansa katılabilirsiniz. Kayıt için:

Etiketler

Bir yanıt yazın