alve0sis: Animat

Urban Atölye tarafından tasarlanan yerleştirme, Antalya Karaalioğlu Parkı'nda IV. Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali’nin bir parçası olarak 22 Eylül-13 Ekim 2017 tarihleri arasında sergilendi.

Urban Atölye, projeyi anlatıyor:

alve0sis: Animat, malzeme ve strüktür uzerine araştırmalar yapan ve bugün tasarım üretimi ile birlikte bunu sürdüren Urban Atölye’nin sürdürdüğü “alve0sis” çalışmasının, IV. Uluslararası Antalya Bienali için üretilen bir enstalasyonudur. Karaalioğlu Parkı’nda dev bir yaratığın kemiklerini andıran ya da dev bir kök gibi algılanan yerleştirme; çok yönlü, tübüler ve içi boşluklu bir ağ yapı. Boşluklarında da bir canlı barındırıyor.

Nilüfer Kozikoğlu, Urban Atölye ile bu yıl dördüncüsü düzenlenen Antalya Uluslararası Mimarlık Bienali (IABA)’ne alve0sis’in 10 katı büyütülmüş bir parçasını üretmek için yeni bir yapım yöntemi geliştirdi. Hedef, sistemi büyütürken yapısal dalların içinin de boşluklu üretilmesi idi. Mimar, peyzaj mimarı, tasarımcı ve araştırmacı genç bir ekiple disiplinler arası bir çalışma yürüterek 2017 Haziran’da Urban Atölye’de denemelere başlandı, yeni bir dijital model ve analog teknik eş zamanlı olarak geliştirildi.

alve0sis’in hesaplama yoluyla üretilme süreci, canlı doğasıyla uyumlu olarak, parçacık bilgilerinden hücresel verilere ve sonunda miselyumu barındıran kemiksi yapıya kadar giden dinamik bir prosedürü içeriyor. alve0sis bu bakımdan, evrimsel bir animasyon sürecinden çıkan hayvansı bir yapıyı andırıyor. Bu animasyon için ilk girdi, gölge ve hava akımı gibi mekânsal ve içsel kuvvetlerin yanı sıra oluşturduğu mekânsallık ve porozite ile de cevap veren parçacık veri ağından geliyor. Bu ağlar, aynı DNA’dan ortaya çıkan bir dizi forma ve daha farklı adaptasyonlara dönüşebiliyor.

Geliştirilen bu enstalasyon, Fibrobeton tesislerinde, dijital ortamdan kumaş kalıba aktarılan içi boş strüktür üzerine lif katkılı beton püskürtülerek imal edildi. Bu üretim tekniği ile, strüktürün hafif olması sağlandı. Lif katkılı beton strüktür, hem dijital ortamda tasarlanan organik ağ formu hem de iç boşluklu olması sebebi ile ilgi çekici. Ayrıca mimariden endüstriyel tasarıma kadar farklı ölçeklerde uygulanabilecek bir yapı.

Yerleştirme, yapısal özelliklerinin yanı sıra deneysel bir süreç içermektedir. Bu süreç, süreklilik sağlayan ağ yapının boşluklu sisteminde, talaş ve mantar miseli birlikteliğini sorgulamaktadır. Misellerin geliştiği gözlenen delikli yüzeylerde, günümüzde biyofilik tasarım diye tanımlanan canlılarla cansızların birlikte ortak yaşam sürdürmesi üzerine yapılan bu araştırma ve yerleştirme 22 Eylül – 13 Ekim 2017 tarihine kadar IABA 2017 kapsamında Antalya Karaalioğlu Parkı’nda sergilendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın