Plastique Fantastique Konferansı

10 Şubat 2021 Çarşamba günü düzenlenecek Nippon Paint – AYDA Türkiye Lansmanı’nın konuşmacılarından olan Yena Young ve Marco Canevacci Berlin merkezli Plastique Fantastique’in ortakları.

Young ve Canevacci’nin ortaklığında yürütülen Plastique Fantastique, mekandan bağımsız, uyarlanabilir, düşük enerji sarfiyatlı, “nefes alan”, geçici şişme strüktürler kuran performatif bir sanat grubu.

Ekibin şeffaf, hafif, hareketli kurulumları; kamusal alanı etkinleştirme, yaratma, paylaşma ve vatandaşları yaratıcı süreçlere dahil etme kavramıyla ilgili.

Projelerinden bazı örnekler:

Doktorlar İçin Koruyucu Alan: Care Unit

Doktorlar COVID-19’a karşı mücadele ederken maskeler ve koruyucu giysiler yetersiz olduğunda enfeksiyona maruz kalabiliyor. Plastique Fantastique, doktorların hastaları güvenli bir şekilde tedavi edebileceği pnömatik, mobil, kişisel koruyucu bir alan tasarladı.

Pozitif bir hava basıncına sahip mekan, içeride potansiyel olarak kontamine olmuş havaya izin vermiyor. Mekanın dışına yerleştirilen vantilatör veya ekstra dekontamine edilmiş bir alan şişme strüktüre temiz hava sağlıyor.

Bir doktor mobil kişisel koruyucu alana adım attığında, önce bir hava kilidi bölmesine giriyor. Bu alanda, kullanıcının dezenfeksiyon prosedürlerini gerçekleştirmesini sağlamak için hava basıncı yüksek tutuluyor.

Blurry Venice

2019 Venedik Bienali’nde sergilenen Blurry Venice, ne duvarın ne tavanın ne de zeminin var olmadığı bir alan. Blurry Venice, çevre ve mimari arasındaki sınırların ortadan kalktığı tek kişilik bir deneyim.

“Toprağın ve suyun net sınırlarının olmadığı bir alemdeki şehir gibi. Bu bulanık rüya benzeri alanda ziyaretçiler su üzerinde yürür, kendi gölgelerini yansıtır ve birbirlerine performans ve gözlemci olurlar.”

LOUD SHADOWS | LIQUID EVENTS

2017 yılında OEROL Festivali için tasarlanan LOUD SHADOWS | LIQUID EVENTS; dans, müzik, mimarlık gibi farklı dallardan sanatçılar tarafından oluşturulmuş, insan algılarını zorlayan bir çalışma.

Plastique Fantastique’in bu geçiçi kurulumu anıtsal olmasının yanı sıra taşınabilir, yumuşak ve şeffaf bir çalışma olma özelliğini taşıyor. Kısa ömürlü dış yüzey, yapı içinin dışarıdan rahatça gözlemlenebilmesini sağlarken kurulumun çevresini de etkiliyor. Burası dans, müzik ve doğayı bir araya getiren; algıları zorlayan büyülü bir mekan.

SOUND of LIGHT

SOUND of LIGHT, güneş ışığını yorumlayan ve dinamik olarak ses frekanslarına dönüştüren sinestetik bir heykel. Yapının üstüne monte edilmiş yüksek kaliteli bir dijital kamera gökyüzünü filme alıyor ve onu altı renge bölüyor – RGB ve CMY. Birincil RGB ve ikincil CMY renk modellerini temsil eden pnömatik yapının 6 renkli sütunu, farklı frekansları almak ve bunları görünürden işitilebilir hale dönüştürmek için tasarlanmış.

SOUND of LIGHT, renk tonu, doygunluk ve ışığın bir bileşimi. İzleyiciler, ses ve mimariyi karıştırarak, renklerin, şekillerin, seslerin ve titreşimlerin üst üste binmesi yoluyla benzersiz bir gerçekliği deneyimliyor.

superKOLMEMEN

2016 yılında kurulan superKOLMEMEN, Helsinki Aleksanterinkatu ve Mannerheimintie’nin kesişim noktasında Three Smiths Meydanı’nda yer alan Kolme seppää*’nın algısını değiştiren, bir hafta süreyle geçici olarak izlenebilen bir kentsel müdahaleydi.

İnsanların geçtiği, oturduğu, yürüdüğü ya da araba ile geçtiği meydanda gerçekleşen günlük yaşam sahnesi, insanların toplanabileceği, konuşabileceği, dans edebileceği veya rahatlayabileceği eğlenceli bir ortama dönüştü.

Etkinliğe Katılım

Nippon Paint tarafından 13 yıldır düzenlenen Asia Young Designer Awards (AYDA), bu sene Türkiye’nin de katılımıyla toplam 16 ülkede eş zamanlı olarak yapılıyor. “Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın bu seneki teması “Empati İçin Tasarla” şeklinde belirlendi.

10 Şubat Çarşamba akşamı yarışmanın Türkiye ayağını başlatırken Yena Young ve Marco Canevacci (Plastique Fantastique) ile Rasmus Astrup (SLA)‘un ufuk açıcı konuşmalarını dinleyeceğiz.

https://nipponboya.com/tr/ayda adresindeki başvuru formunu ilk dolduran öğrenciler etkinliği izleme şansı yakalayacak. Konferansın dili İngilizcedir, Türkçe çeviri olacaktır.

Program

19:30 – 19:45 Açılış Konuşmaları
19:45 – 20:30 Yena Young ve Marco Canevacci
20:30 – 20:45 Yena Young ve Marco Canevacci Soru Cevap
20:45 – 21:30 Rasmus Astrup Sunum
21:30 – 21:45 Rasmus Astrup Canlı Soru Cevap

*Felix Nylund’un 1932 tarihli heykeli.

Etiketler

Bir yanıt yazın