Metin Ahunbay’ın İzinden: Ayatekla, Binbirkilise ve Dara/Anastasiopolis Araştırmalarından Özel Konular

"Metin Ahunbay'ın İzinden: Ayatekla, Binbirkilise ve Dara/Anastasiopolis Araştırmalarından Özel Konular" başlıklı kitap İTÜ Vakfı Yayınları'ndan çıktı.

Metin Ahunbay’ın Dara/Anastasiopolis, Ayatekla ve Binbirkilise ören alanlarında uzun yıllar yaptığı kazı ve araştırmaların kaleme alındığı kitabın tanıtım metninden:

İTÜ Vakfı Yayınları bünyesinde yayın yaşamına başlayan “Mimarlık Tarihi Araştırmaları” dizisi bu uzmanlık alanının İTÜ eğitim ve bilgi üretimi tarihi içindeki uzun geleneğine işaret ediyor. İlk sayı mimarlık tarihi araştırmalarının Türkiye’deki öncü isimlerinden Prof. Metin Ahunbay’ı anma içeriği taşıyor. 2014’te kaybettiğimiz Ahunbay için 28 Aralık 2015’te Taşkışla Binası’nda bir toplantı gerçekleştirilmiş, hocanın arkeolojik alan çalışmalarında yer almış öğrencileri, üstlendikleri bazı konularla ilgili derlediklerini tanıtma düzeyinde paylaşmışlardı. Ahunbay, Anadolu’nun Bizans dönemi yerleşmeleri arasında öncelikli yer tutan Dara/Anastasiopolis, Ayatekla ve Binbirkilise ören alanlarında uzun yıllar boyunca kazı ve araştırmalar yürütmüştür. Katılımcıların konuları bu alanlardan seçilmiştir. Hem konuların mimarlık tarihi alanına önemli yeni bilgiler kazandırma potansiyeli hem de Ahunbay’ın yöntem ve yaklaşımlarının öğrencileri tarafından yaşatılmakta olduğunun ifade bulması bu yayının anafikirleri arasındadır. Yayın aynı zamanda, yine antik çağ mimarlık tarihi araştırma yöntemlerinin kararlı bir disiplinle uygulanmasında çok önemli yeri bulunan, Ahunbay öğrencisi MSGSÜ öğretim üyesi Arzu Öztürk’ü de hocasıyla birlikte anma vesilesi sunmakta. Ahunbay’ın, arazi çalışmaları sürecinde, incelemenin yanında anıtların korunması ve yaşatılmasına yönelik geliştirdiği çabaları da Prof.Dr. Zeynep Ahunbay tarafından aktarılmakta.

Etiketler

Bir yanıt yazın