Osman Aydın’la iddiaya varlar!

Antalya'da yapılması düşünülen 100. Yıl stadı ile ilgili tartışmalar başladı.

Konu ile ilgili Gerçek gazetesinden Özgür Önder’in, Pazartesi sohbetine Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın konuk oldu.

Sohbetten ilgili kısımlar ise şöyle;

Stadyum konusu yine gündemde bu konuda yeniden dava açar mısınız?
Kayseri’ye stadı kim yapmış, ne katkıyla yapmış araştırılsın. Türkiye’de son dönemde yapılan statlarına bakın. Çoğunda devlet katkısı yüzde 60 oranında. Neden Antalya’ya rezidans karşılığı stat yapılıyor. Antalyalılar’ın devlete hiçbir borcu yok. Oysa devletin Antalya’ya borcu var. Kıyılar elden çıktı. Kıyılar bizimdi. Denizi bir sürü insanla paylaşıyoruz. Bu ülkeye gelir gelsin diye. Bunlara katlanıyoruz. Türkiye’de devlete borcu olmayan en önemli il Antalya’dır.

30 bin kişilik stat yapıyorsan bunun karşılığını Antalya’dan alamazsın artık. Antalya’ya 65 katlı rezidans karşılığı stat yapamazsın, yapmamalısın. Stadı devlet yapsın. En çok devlet bize borçlu. Aksi olursa kentin mimarlar odası tahammül edemez ve kalkar bunu durdurur. Durum bu kadar açık ve nettir.

100. Yıl’ın ön planda olduğu ifade ediliyor
Projesi hazırlansın bakacağız. 30 bin kişilik stadın, 100. Yıl’a yapılacak olursa kapasitenin yüksek olduğunu söyleriz.

15 bin kişilik stat diyorsunuz ileride 30 bin kişiliğe ihtiyaç duyduğumuzda ve yapılırsa kaynak israfı olmaz mı?
O zaman 100. Yıl’a yapılmasın. Şu an Antalyaspor kaç kişiye oynuyor. 15 bin kişilik stadı kaç yılda doldurur buna bakmak lazım.

Ben çok gördüm dolduğunu
Kaç defa (Ö.Ö.:Çok defa). Her iddiaya girerim, 10 yıl daha Antalyaspor 15 bin kişiden fazlasına oynamaz.

100. Yıl’da 15 bin kişilik stadı kabul ediyor musunuz?
Kapasite en fazla 15 bin kaldırır. 15 bin kişilik stat olabilir. Kente zarar vermeden 15 bin kişilik stadın sıkıntısına katlanılabilir. Ama bu stadın karşılığında AVM, rezidans olmaz.

15 binden fazlası olacak olursa dava açar mısınız?
Bilemem onu o zaman değerlendiririz. Ne yapılacak önce onu görmek lazım. Karşılığında ne yapılıyor, ulaşım nasıl çözülüyor bakmak lazım. 30 bin kişilik statta 250 otobüslük otopark lazım. Buna çözüm bulmak lazım.

30 bin kişilik stada Antalyaspor ile maç yapacak adam getirmeyeceğiz. Avrupa Şampiyonası, UEFA final maçlarından bahsediyoruz. İki Avrupa takımı final maçı yapacak. Bizim özlediğimiz stat yapma nedeni bu.

Seyirci havalimanına gelecek 150 otobüsle stada getirilip, götürülecek. Rakipte de aynı olacak. Biz bir zaman statla yattık, statla kalktık. Bütün her şeyi değerlendirdik. O açıdan baktığında 250-300 otobüslük otopark gerekir. İkisini aynı yere konumlandıramazsın.

Otobüsleri 2-3 saatte oradan uzaklaştırman lazım. Uluslararası turnuvada 1 haftada 5 maç yapılıyor. 250-300 otobüsü nasıl getirip, nasıl götüreceksin? Bu nasıl olacak.

Alternatif öneriniz nedir?
Havalimanı tarafında güzel yerler var. Pınarlı olmayabilir. Çevre yolunu yaptın mı Kepezüstü bile olur. 30 binlik stat yapılmasına karsı çıkarım ama benim çocuklarım daha büyük sıkıntılar yaşayacaklardır. Onun için yeri doğru olmalı. 100. Yıl’ı seçmiştim, illa burada olsun demek doğru değil. Yeniden oturup konuşulması gerekir. Antalya’nın bu ülkeye borcu yok. Stadın AVM, bilmem ne karşılığı yapılmayacağını da her kes öğrendi.

Bu programın ardından Antalysporlular’dan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydına cevap geldi.

Antalyasporum.com’da yapılan açıklamalar ise şu şekilde,

“1) Multi Turkmall şirketi tarafından otel, alışveriş merkezi ve rezidans inşa edilmesi karşılığında Kayseri’ye 33 bin kişilik yeni stat, 7500 kişilik yeni salon ve çeşitli spor tesisleri yapılmıştır.

2) Osman Aydın, Antalya’da yaşamasına rağmen Antalyaspor’un son yıllardaki gelişiminin farkında olursa ve toplu ulaşımı olmayan, yolları yetersiz durumda bulunan ve şehir merkezine uzak olan Mardan Stadı için Antalyasporlular kaç tane kombine aldığını öğrenirse, kırmızı-beyazlı kulübümüzün 15 bin kişiden fazla oynayıp oynamayacağını daha iyi anlar.

3) 100. Yıl stat projesinde otopark kapasitesini bilmiyoruz ancak Osman Aydın’ın söylediği gibi olmadığını varsayalım.

2 yıl önce Şükrü Saraçoğlu’nda UEFA finali oynandı ve orada 250 otobüs yoktu. Kaldı ki 250 otobüslük otoparka da ihtiyaç yok. 50 yılda sadece 1 gün gerçekleşme ihtimali olan bu organizasyona taraftarların nasıl geldiğinin bilinmesi yeterli.

Hava limanından 150 otobüslük uçak aynı anda mı iniyor-kalkıyor yoksa maç günü, haftası takım taraftarları belirli zaman aralıkları ile o şehre geliyor ve o stada ulaşıyor veya stattan ayrılıyor. Dip not: Şampiyon olan takımın taraftarının sevinç gösterilerinden dolayı kısa sürede stattan uzaklaştıramazsınız.

İddiaya varız, kaybeden kazanana kombine alsın

Son olarak Sn. Osman Aydın’ın “Her iddiaya girerim” teklifini kabul ediyoruz Bizim seçeneğimiz 100.yılda 15 bin kişiden fazla kapasitede Antalyaspor’un maçlarını oynayacağı şeklinde. İddia teklifini Sn. Osman Aydın yaptığı için ödülü de biz belirlemek istiyoruz. Kaybeden kazanana kombine hediye etsin böylelikle bu iddianın gerçek kazananı şehrimizin en büyük temsilcisinin Antalyaspor olacak.”. oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın