Katılımcı (MİMADU Mimarlık), İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Ana Kararlar

Parselin Kubilay Caddesi yönüne bakan batı cephesinde yer alan ve şartnamede “korunması gerekli” olduğu belirtilen mevcut ağaçlar, kitle form ve yerleşim kararları için baz teşkil etmiştir. Ana yaklaşım Kubilay Caddesi’nden ve parselin kuzeyi yönündendir. Bütün girişler bu cephe üzerindendir. Parselin kuzeyinde yer alan Eşref Arna Caddesi üzerinden de kamusal giriş verilmiştir.

Geçirgen Avlu

Tüm kitleler, 4 mevsim kullanımına uygun bir “GEÇİRGEN AVLU” ile birleştirilmiştir. Restoranlar, atölyeler, açık hava sineması, gösteri salonu gibi tüm fonksiyonlara yarı açık bir fuaye niteliğinde çalışmaktadır. Bu avlu ile oluşan aks kuzeyde açık hava sineması ile başlayıp, gösteri salonu fuayesi ile ilişkili ana giriş mekânı ile son bulmaktadır. Batı yönünde bulunan ve korunmakta olan ağaçlarla tanımlanan giriş, geçirgen avlunun batı girişini oluşturmaktadır.

Yemek Mekânları

Kitle tasarımında yemek mekanlarının konumu belirleyici olmuştur. Parsele yaklaşım yönü itibariyle güçlü olan kuzeybatı köşesinde konumlanan tüm yemek mekânları, yarı açık ve açık mekanlarla bütünleşmiş olup gece ve gündüz kullanımına olanak sağlayacak şekilde alanın kamusal kullanımını arttırması sağlanmıştır. İç mekân erişimleri ile her biri farklı katlardan bağımsız ulaşım imkânı verilmiştir.

Ana Giriş, Fuaye ve Sergi Salonu

Sergi salonu, mekânsal zenginlik, kullanım ve erişim kolaylığı dikkate alınarak fuaye ile birlikte tasarlanmıştır. Ana giriş ile ilişkilendirilen fuaye, -2.62 ve -4.20 kotlarında kademeli bir şekilde sergi salonu ile devam ederek, gösteri salonunun -4.20 kotundaki ikinci girişi ile sonlanır. Böylece salona zemin kottan giren izleyici alt kottan salonu terk ettiğinde sergi salonundan da geçebilmektedir. Gösteri salonunun +4.80 kotunda yer alan balkonuna da zemin kat fuayesinden yani galeri içinden üst fuayeye çıkılarak erişilmektedir.

Böylece ana giriş, zemin kat fuaye, kademeli sergi salonu, alt fuaye ve üst fuaye mekanlarının hepsi tek bir galeride toplanarak mekânsal zenginlik sağlanmıştır. Galeri mekânının iklimsel koşullar göz önüne alınarak tasarlanan çatısı, yer yer boşaltılmak suretiyle gün ışığından en yüksek seviyede yararlanılması da sağlanmıştır. Böylece gün ışığının tasarım ögesi olarak kullanıldığı 13 metre yüksekliğindeki galeri hacmi, tüm iç mekanlar için birleştirici olmuştur. Düşeydeki bütünsellik, zemin kat kotunda sinema fuayesine doğru akmaktadır ve hatta atölye katlarının koridorları olan +4,80 ve +8,80 kotları da aynı galerili iç hacmin bir parçasıdır.

Sinema Salonları

Ana giriş holü galerisi, kuzey yönünde konumlanan sinema salonları fuayesine bağlanmaktadır. Geçirgen avludan da erişim sağlanan sinema salonları fuayesi, dış mekân kullanımına da izin vermektedir.

Atölyeler

Sinema salonları fuayesinin üzerinde iki katta da yer alan atölyeler, güney kuzey doğrultusunda bir dağılım holüyle birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Güney yönünde ana giriş holüyle başlayan söz konusu dağılım holü, batı yönünde konumlanan restoranlara tüp geçitlerle bağlanacak şekilde devamlılığı sağlanmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın