Müdürün Evi

Fransa merkezli mimarlık ve tasarım ofisi DATA, eski fabrika alanındaki "müdürün evi"ni, yeni geliştirilecek kentsel projelerin tanıtımı için kullanılacak çok amaçlı bir mekana dönüştürüyor.

Müdürün Evi, eskiden bölgede çalışmakta olan SUDAC isimli fabrikaya hizmet vermek için inşa edilmiş. Başta konut olarak inşa edilen yapı, alan terk edilmeden önce ofis olarak kullanılmış. Bölgenin yeni geliştiricisi Semapa, evi, alanda yapacakları yeni kentsel projeleri sunmak için bilgilendirme merkezine dönüştürmek üzere onarmak istedi.

Yapı çok iyi durumdaydı. DATA’nın tuğla duvarları ve saçağı yenilemek için kum püskürtme uygulaması yapması yeterli oldu. Diğer yandan katların görece küçük -120 m²- yüzölçümünün sınırlamalarını kırabilmek için iç mekanın tamamen yeniden ele alınması gerekiyordu. Bu karar yapının oranlarını sabit tutarken iç hacmini yeniden şekillendirdi. DATA üç kat oluşturmak üzere mekanın içini temizledi (zemin kat, birinci kat ve asma kat). Ana oda; merdiven boşluğunu, tuvaletleri, depo odalarını ve teknik odaları gizlemek üzere bir duvar ile ayrıldı.

Ana alanda, camın geçirgenliğini ve metalin parlaklığını bir araya getiren geniş silindirik bir yapı projenin temel zorluğuna, yani zeminin mümkün olduğunca boş bırakılmasına çözüm sundu. Silindir aynı zamanda ziyaretçileri üst katlardaki havadar ve ışık alan mekanlara çağıran bir eleman oldu.

Silindirin tabanında asılı bulunan sergi maketi binanın en önemli parçasını oluşturdu. Makaralar sayesinde yüksekliği değiştirilebilen maket, zeminin boşaltılarak sunumlar ve diğer etkinlikler için uygun hale gelmesine olanak verdi. Bu mimari öğe, zaten şekillenmiş olan mekanı dağıtmadan, var olan sahneye yeni bir ölçek ekleyerek güçlendirdi.

Müdürün Evi, bir set tasarımının ötesinde, yönetim bürosu olarak kullanışlı bir bina. Akıllıca tasarlanmış çalışma alanı, atölye ve toplantı salonu; kentsel projenin filizleneceği temelleri attı. Hacmin ortasına yerleşen silindire rağmen; mekan, pek çok farklı kullanıma olanak veren ham bir alan sundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın