Harbin Opera Evi

MAD Architects ekibinin tasarladığı Harbin Opera Binası, kente ikonik bir yapı katmaya yönelik tasarlanan dev bir yapı.

Harbin şehrinde, sulak bir alanın ortasına inşa edilen Harbin Opera Evi, şehrin kuzey bölgesinin vahşi ruhuna ve soğuk iklimine cevap verecek şekilde tasarlandı. Suyun ve rüzgarın şekillendirdiği izlenimi veren yapı, doğaya ve topoğrafyaya katılıyor. MAD Architects’in kurucusu Ma Yansong yapıyla ilgili şunları söylüyor:

Harpin Opera evini geleceğin kültür merkezi olarak hayal ettik- büyük bir performans alanı, aynı zamanda da insan, sanat ve kent kimliği bütünleşmesini somutlaştıran ve doğaya katan dramatik bir kamusal alan.

Opera evinin dışındaki mimari, çevrenin dalgalı peyzajına referans veriyor. Sonuçta ortaya çıkan dalgalı cephe, yumuşak beyaz alüminyum panellerden oluşuyor; kenarla ve yüzeyin, yumuşlık ve sertliğin şiiri haline geliyor. Harbin Kültür Adası’na bağlanan köprünün geçilmesiyle başlayan macera, kullanıcıları, dalgalı bir mimari kütlenin sarmaladığı geniş bir meydana getiriyor.

Mekanların dizilimi, kavramsal bir hikayenin koreografisini üreterek, kullanıcıları performansçılara dönüştürüyor. Büyük lobiye giren ziyaretçiler, eğrisel iç mekanı cepheyle ve dışarıdaki meydanla görsel olarak bağlayan geniş cam duvarlarla sarılmış lobiyle karşılaşıyorlar. Kristal benzeri camdan bir tavan, hafif bir gridal strüktürün yardımıyla lobinin üzerinde süzülüyor. Cam piramitlerden oluşan yüzey, hem parçalı hem de bütüncül olmak arasında gidip gelerek, sert iklimdeki karın dalgalanışına ve buza referans veriyor. Ziyaretçiler, yerlerine oturmadan önce, doğal ışığın bolluğuyla ve malzemenin hissiyle karşılaşıyorlar.

Ahşapla kaplanmış sıcak ve davetkar bir eleman olan büyük tiyatronun cephesi, zamanla erozyona uğramış büyük bir ahşap bloğu andırıyor. Mançurya dişbudak ağacından oyulmuş duvarlar ana sahnenin ve izleyici koltuklarının etrafını nazikçe sarıyor. Büyük tiyatronun malzemesi ve mekansal düzenlenişi yüksek kalitede akustik performans sağlıyor.

Tiyatronun içi, büyük panoramik cam duvar sayesinde dışarıya açılıp, dış mekanı da prodüksiyona katılabilir hale getiriyor.

Harpin Opera Evi kamu ile etkileşimi vurguluyor. Hem bileti olan ziyaretçiler hem de merak edenler yapıyı ve çevresini deneyimleyebiliyor. Binanın en üst noktasındaki açık hava performans alanı, gelenlere şehrin ufuktaki silüetini ve kensini çevreleyen peyzajı seyretme imkanı veriyor. İnişte ise, meydana dönen ziyaretçiler geniş lobiyi keşfetmeye yönlendiriliyor.

Etkinliğe Kayıt

Şişecam Düzcam’ın “Mimarinin Şeffaf Yüzü” sloganıyla başlattığı, Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliğiyle düzenlenen mimarlık etkinliği T Buluşmaları’nın dördüncü konuğu MAD Architects’in kurucusu Ma Yansong olacak.

Etkinliğe kayıt olmak için https://tbulusmalari04.eventbrite.com adresini ziyaret etmeniz yeterli. Etkinlik mekanında kontenjan sınırlı olduğundan kayıt olan katılımcılarımıza giriş esnasında öncelik tanınacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın