Fatih Gençlik Merkezi Projesi

İstanbul Gedik Üniversitesi Mimarlık bölümü 3. sınıf öğrencisi Hanife Kübra Şahin tarafından Fatih semtinde tasarlanan Gençlik Merkezi projesi.

PROJE RAPORU

İstanbul’un köklü tarihini her sokağında hissedebileceğiniz Fatih semti; proje alanımız olup, arazi Tarihi Arasta çarşısına komşuluk etmektedir. Proje sadece Gençlik Merkezi olmayıp içinde Restorasyonu da barındırmaktadır. Proje tarihi dokuya saygı duyan, egodan arınmış çizgilerle birlikte yansıtılmayı amaçlamış ve turist çekim alanı olan bu bölgede dar sokakları, şeffaf örtülerle belirlenmiş sınırları, gün yüzüne çıkarılan arkeolojik kalıntıları ile yeni bir cazibe noktası haline getirilmesi düşünülmüştür.

Fatih Gençlik Merkezi bulunduğu araziyle uyumlu olarak; Arkeolojik kalıntı alanı ve tarihi duvarlardan uzaklaşarak konumlandırılmıştır. Hâkim olduğu güçlü siluete saygı duyarak yükselmeyip, kot farkından yararlanarak tasarlanmıştır.

Giriş kotunda arkeolojik kalıntıları cömertçe sergilemeye yardımcı cam döşeme çözümlenmiş ve kalıntıların bir parçası olarak yükselen alan sinevizyon odası olarak değerlendirilmiştir. Açık hava sineması, herkese açık avlusu ve İstanbul manzarasına hâkim seyir alanı ile gençlerin kaliteli vakit geçirebilecekleri bir meydan oluşturulmuştur.

Üç ana kütleyi barındıran gençlik merkezi konferans salonu, sergi salonu ve yönetim birimlerini bir kütlede, restoran ve teknik birimleri ayrı bir kütlede çözümlemiş ve eğitim birimleri olan üçüncü yapıyı cam tüplerle diğer kütlelere bağlamış, geçiş oluşturmuştur.

10 metrelik ani kot farkı kullanılarak oluşturulan dar sokaklarda semtin ruhuna hitap eden dükkânlar yerleştirilmiştir. Yalın duvarlar gençlik merkezi öğrencilerine serbest tuvali olarak sunulmuş ve sokak sanatlarını özgürce sergileyebilecekleri alanlar meydana gelmiştir.

Cephelerde yalın çizgiler hâkim olurken tarihi ahşap yapıların cumbalarına eşlik eden cam cumbalar çözümlenmiştir. Dar sokakları seyredebileceğiniz bu cam cumbalar kütüphane ve eğitim birimlerinde görülmektedir.

Korunan ve restore edilen tarihi ahşap yapılar; konaklama alanı, arşiv kütüphanesi ve sergi salonu olarak hizmete dâhil edilmiştir. Çevrede birçok yapı bulunduran proje alanında bir meydan çözümlenerek ihtiyaç giderilmiş ve 7’sinden 70’ine bütün gençleri davet etmek amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın