Kayseri Germir Mahallesi Şehir Kütüphanesi

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencisi Yağmur Ökce tarafından, Yüksek Mimar Ferda Dedeoğlu Bozkurt ve Mimar Sevgi Erkli Dursun yürütücülüğünde tasarlanan şehir kütüphanesi projesi.

PROJE RAPORU

Germir mahallesi Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde, şehir merkezine 5 km uzaklıkta, 12-13. YY’da kurulmuş günümüze kadar dokusunu kısmen koruyabilmiş tarihi bir semttir. 20. YY’a kadar Ermeni, Rum, Türk kültürlerinin bir arada dostça yaşayışlarına tanıklık etmiş bir yerleşim yeridir. Bölgede bulunan tarihi eser niteliğinde yapılar harabe haline geldiği için eski kültürel zenginliğini yitirmiştir, ancak hala renkli kapıları, renkli freskleri, sokakları ve hala ayakta olan yapılarıyla bize tarihini anlatıyor. Aynı zamanda bölge tüm gün iyi güneş alması ve yeşil dokuyla sarılması ile eşsiz bir mekan özelliğini de taşıyor. Yaklaşık 450 kişilik nüfusu ile sıcakkanlı insanları, sokaklarda koşturan çocukları ve kapılarının önünde zaman geçiren insanları buraya daha çok adapte olmamızı sağlayan unsurlardandır.

Germir’e ulaşan yol ile birlikte meydan olarak bilinen toplanma alanı bölgeyi ikiye bölüyor sol taraftan ilerlediğimiz zaman sokak aksı bizi bir ağaca götürüyor. Ağaç arkasındaki tarihi ev ile birlikte bulunduğu alanda meydan oluşumunu sağlıyor. Çevresini saran boşluk, gölgesinde zaman geçiren insanlar, etrafında koşturan çocuklar ve bizi ağaca götüren farklı akslar, Germir’e ulaşımın ilk noktası olan toplanma alanından daha anlamlı bir meydan oluşturuyor. Projenin ana konusu buradan yola çıkarak oluştu. Ağaç ve meydan kurgusu ağacın etrafını saran şehir kütüphanesi ile bu anlamlı meydanın sadece Germir halkı değil dışardan gelen insanlara da sunulması için tasarlandı.

Ana yol aksına tarihi yapılara bağlı kalınarak hem yeşili hem tarihi içine alan sessiz mekanlar sağlandı. Sokak devamlılığı düşünülerek yol aksında geçiş alanları oluşturuldu. Güney açısından gelen güneşi engellemeden meydana düşmesini sağlamak amacıyla yapı kot yükseklikleriyle kuzey aksına doğru yükseldi. Planlarda ise, dış mekanda okuma alanları tasarlandı, iç mekanda ise zemin katta çocuk kütüphanesi, grup çalışma alanları, sergi alanı, kafeterya gibi hareketin yoğun olduğu ve meydanın aktif kullanılabileceği şekilde, üst katta ise okuma alanları, kitap koleksiyonları, bireysel çalışma alanları, medya bilişim alanları gibi sessiz alanlar oluşturuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın