Maçka Sanat Galerisi’nin 40. Yılı: “Görünmeyene Bakmak”

1976'da Rabia Çapa ve Varlık Yalman tarafından kurulan, geçtiğimiz yıl kapılarını kapayan Maçka Sanat Galerisi'nin 40 yıllık belleği bir kitapta toplandı.

Maçka Sanat Galerisi’nin 40. yılında raflardaki yerini alan “Görünmeyene Bakmak” kitabı, galerinin 40 yıllık tarihinin yazarlar tarafından 10’ar yıllık periyodlarla ele alındığı, uluslararası etkinliklerinin ve ilklerinin incelendiği, galerinin farklı özelliklerinin yorumlandığı yazıların ve sanatçıların MSG üzerine düşüncelerinin yanı sıra, toplam 205 serginin listelendiği bibliyografik bir çalışmayı da kapsıyor.

Türkiye’deki çağdaş sanatçıların ilk sergilerine ev sahipliği yapan, yurt dışındaki Türk ve yabancı sanatçıların sergilerini İstanbul’a taşıyan ve başta Cholet Müzeleri olmak üzere yurt dışında sergiler açan galeri, sanatçı konuşmalarıyla tartışma ortamını tetikledi, bu konuşmaların ses bantlarını yayınlara dönüştürdü, çıkardığı yayınlar ve sergi kataloglarıyla sanat tarihine katkılarda bulundu.

“Görünmeyene Bakmak”ta Rabia Çapa’nın sanatçılarla birlikte gerçekleştirip yalnızca sergi açılışlarında giydiği “Sergi Giysileri” koleksiyonu, galeri arşivinden fotoğraflar ve belgeler de yer alıyor. “Görünmeyene Bakmak”, MSG’nin 40 yılının bir özeti niteliğinde olduğu gibi, Türk sanat tarihi için de önemli bir kaynak.

Editörler Rabia Çapa, Dr. Necmi Sönmez

Etiketler

Bir yanıt yazın