Skjern Nehri Pompa İstasyonları

1960’larda inşa edilen pompa istasyonlarını dönüştüren proje, eski yapılara insan ölçeğinde mekanlar katıyor.

Mimari ekip projeyi anlatıyor:

Proje; Skjern nehrinin yatağının değiştirildiği, geniş alana yayılmış bir ıslah projesi kapsamında,1960’larda inşa edilen pompa istasyonların dönüştürülmesini kapsıyor. Nehre müdahale edilmesi ciddi çevresel sorunlara neden olmuş, süreç 2002’de nehrin eski yatağına alınmasıyla sonlanmıştı. Bu sayede, bu geniş doğal alan ziyaretçileriyle beraber yeniden canlandı.

Orijinal pompa istasyonları; zemin altı su bölmeleri, pompalar için geniş holler, depolama alanı ve yüksek voltaj odaları barındırıyorlardı. Pompa hollerindeki orijinal pompalar kullanımdan kaldırıldığında; yeni pompalar zemin altındaki odalara yerleştirildi. Böylece binanın üst bölümü yeni kullanımlara açık hale geldi. Binaların zemin üstünde kalan kısımları tekrar inşa edilip genişletilerek yeni kullanımlar için çerçeve oluşturuldu. Dönüştürülen binalara; sergi mekanları, peyzaj seyir noktaları ve farklı etkinliklerin yürütülebileceği odalar katıldı. Yapılar engelli erişimine uygun tasarlandı.

Pompa istasyonları, genelde benzer detaylandırılmış, farklı büyüklükte ve formda yapılardı. Aynı şekilde, İstasyonlara yeni eklenen bölümler de hem benzer hem de birbirinden farklı oldu. Yeni eklenen mekanlarda ve var olan yapıların iç mekanlarında, orijinal pompa binalarındaki beton rölyeflerden referans alan basit ahşap strüktürler kullanıldı. Bu, yapıya yeni bir malzeme ve dokunulası yeni bir doku katarken, yeni ve eski arasında görünür bir bağlantı da sağladı. Bu detayla beraber, giydirilen malzeme ve ana strüktür tek bir forma dönüştü ve yapının karmaşıklığı azaldı. Bu durum bütçeye ve binanın ifadesine de yansıdı.

Myhrwold ve Rasmussen, mühendisliğini yaptıkları pompa istasyonlarını ham malzemeleriyle bırakmışlardı. Binaların dikey rölyefleri sürülmüş tarlaları hatırlatıyordu. Dönüşüm projesinin hedefi; pompa istasyonlarının bir bütün olarak algılanabilmesi, masif ve ağır karakterlere sahip binaların peyzaja dahil olabilmeleri ve yapıların insan ölçeğine çekilmesi oldu. “Negatif miras”ın dönüştürülmesinin, bastırılmış bir geçmiş ile modern hayat arasında nasıl arabuluculuk yapabileceği örneklendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın