MAD Architects Changchun Havalimanı İçin Açılan Yarışmayı Kazandı

MAD Architects, büyük ölçekli bir hava ulaşım bağlantı noktası olan Changchun Havalimanı’nın yeni terminali binasını tasarlıyor.

China Airport Planning & Design Institute Co., Ltd., Beijing Institute of Architectural Design Co. ve MAD Architects, Changchun “Longjia” Uluslararası Havalimanı 3. Terminali’nin tasarımı için düzenlenen uluslararası yarışmayı kazandı.

Yapının arazide yere bastığı alan 177,6 hektar ve toplam inşaat alanı 270.000 m² büyüklüğünde. Terminal tamamlandığında 54 uçak kapısıyla yılda 22 milyon yolcuyu ağırlaması bekleniyor. Ayrıca tamamlandığında, Changchun şehrinin ve 23 milyonluk nüfusa sahip en eski sanayi metropollerinden biri olan Jilin eyaletinin en büyük hava ulaşım bağlantısı olacak. Çin’in kuzeydoğusunda bulunan yoğun ormanlarla çevrili olan bu şehir, Kuzeydoğu Asya’nın uluslararası bölgesel merkezi olmak gibi bir öneme sahip.

Terminal yapısı, havalimanını gören veya içinde olan insanlara göre insan ölçeğinde tasarlandı. Ziyaretçiler, yüksek hızlı trenle “Longjia” istasyonundan ya da otoparktan yaklaştıklarında, tüyü andıran bir yelpaze geometrisi ile karşılaşıyor.

Kemerlerle çevrili ve üç dallı koridor yapısına sahip terminal, T1 ve T2 terminal alanlarına uyumlu bir şekilde bağlanıyor ve aynı zamanda uçak kapılarının yakınındaki koltukların sayısını arttırıyor. Yapının girişinde ise yolcuların, otomobil yolu, metro ve diğer ulaşım ağlarına varışının doğrudan sağlanabildiği kesintisiz bir zemin katıyla sirkülasyonu sağlanıyor.

Ek olarak, check-in makineleri ve akıllı güvenlik kontrolleri, buraya check-in bagajsız gelen insanlar için akıllı havalimanı olanakları sağlıyor. Genel mekansal yerleşim sayesinde araziden tasarruf ediliyor ve hafriyat miktarını azaltıyor. Yapının tavan çizgileri ise farklı ulaşım biçimlerinin çapraz bağlantılarını yansıtmak için yükseklik farklarını kullanıyor.

Terminal yapısının girişi ile “Longjia” istasyonunun doğu kısmının arasındaki mesafeyi 200 metreden daha az bir hale getirerek, metro ve havalimanı arasındaki transfer sayısını azaltıp ve terminal binasının merkezi alanıyla bütünleşik bir hale getiriyor. 2018’den itibaren yaklaşık her üç yolcudan birinin yüksek hızlı treni kullanarak havalimanına girip çıktığı düşünüldüğünde, şehirlerarası demiryolu, Changchun Havalimanı için giderek daha önemli bir ulaşım aracı haline geleceği öngörülüyor.

Yapının tasarım ekibi, Changchun şehrinin “Bahçe Şehri” cazibesini yansıtmak için bir “bahçe havalimanı” yaratmak istemiş. Dış mekanlar ormanlar, göller, çayırlar, dinamik arazi ile özgünleştirilirken, iç mekanın bahçe sistemi ağaçları, yer örtülerini ve suyun özelliklerini kullanarak mekan oluşturuyor ve yerel iklimin özelliklerini belirtiyor.

Doğal ışığın tüy şeklindeki çatıyla kalkış salonuna getirilmesi, içerdeki bahçe alanlarının ihtiyacı olan güneş ışığını sağlarken aydınlık sıcak bir iç mekan yaratıyor. Strüktürel sistem, yapının dış hatlarındaki ritmi yakalıyor, yapının merkeziyle birleşiyor ve oluşturduğu gökyüzü ışığını kullanarak yolcuların yönüyle ilgili doğal bir rehber oluyor. Benzersiz ahşap tavan strüktürle bir olarak aydınlık ve tavan dinamik bir iç mekan yaratıyor.

Yapının samimi bir ölçeği tutarak yeşil tasarıma olan yakınlığı, insanın, insan ve bitkiyle bağlantı kurma konusundaki zamansız ihtiyacını gösteriyor; süzülen bir tüyün hafifliği kadar hafif ve havadarlığı kadar havadar…

Etiketler

Bir yanıt yazın