Kintele Kongre Merkezi

AVCI Architects tarafından tasarlanan, inşaatı 2017 yılında biten Kintele Kongre Merkezi projesi Kongo Cumhuriyeti'nde yer alıyor.

Yeni Kintele Kongre Merkezi ve Resort Hotel (KCC) konum olarak, başkent Brazzaville’nin gelişmekte olan bölgesinde, yeni Olimpiyat Merkezi’nin kuzeyinde yer alan bir bölgesinde. Yeri itibariyle, güneyde Kongo nehrine, kuzeydeyse el değmemiş ormanlık alana bakan panoramik bir manzaraya sahiptir. Arazi topoğrafyası, ön planda M’Bamaou adasını meydan getiren büyük Kongo Nehri’nin aşındırarak oluşturduğu bir vadi şeklinde olup yapılar, bu vadinin nehre doğru alçalan konturlarına paralel yerleşimle uzanıyor.

Yapıların konumlanışının ana belirleyicilerinden biri, kazılıp çıkarılan ve saha dışına taşınan hafriyatı en az düzeyde tutmaya çalışmamızdı. Program kapsamında büyük kütlelere sahip 1500 koltuklu Kongre Salonu, 300 kişilik Başkanlık Salonu, 1000 koltuklu Ziyafet Salonu ve 1000 kişilik Meydan avlularla birbirinden ayrılacak şekilde sıra halinde dizilmiştir. Ve her birine, bu kütleler arasında bağlantı işlevi gören, üstü kapalı sıra sütunların oluşturduğu bir kolonadla erişim sağlanmaktadır. Otel ise halka açık olan bu kordondan beş metre daha yukarıda konumlandırılarak hem daha iyi bir nehir manzarası sağlanmış hem de alanın kamusal ile özel işleve sahip kısımlarının birbirinden ayrılması amaçlanmıştır. Kapalı mekânlar arasında bağlantı sağlayan ve iki tanesi hariç hepsi halka açık olan söz konusu fonksiyonların büyük kütleler arasında peyzajlı ara bölümler oluşturmaktadır. Böylelikle bütün otel odalarının Kongo Nehri manzarasına sahip olması sağlanırken, Kongo Kintele Kongre Merkezi’nin, bütün araziye hükmeden aşırı büyük bir yapı kütlesi izlenimi yaratmadan, sanki çevrenin kendi parçasıymış gibi ortamla uyumlu bir görünüme kavuşması sağlanmıştır.

350 metre uzunluğundaki alan boyunca uzanan kolonad aynı zamanda, dünyanın bu köşesinde yılın her zamanı etkili olan yağmurlara karşı insanlara sığınak sağlayan, kamusal lineer bir alan olarak da işlev görmektedir. Kolonad dizisinin iki ucu ayrıca, kompleksin tamamına giriş çıkışları sağlayan birer kapı olarak tasarlanmıştır. Halka açık olan bu kolonad dizisinin batı kapısı Basın Salonu’na, doğu kapısı ise Müze’ye bağlanmaktadır. Müze, Meydan’ın güney ucunu oluştururken Meydan’ın kuzey ucu ile doğu ucunu mağazalar ve Halka Açık Restoran yer almaktadır. Bu açık alanın üzeri, yağmurun ortadaki sığ bir havuza akmasına izin veren, kare şeklinde bir göz bulunacak şekilde kapatılmıştır.

İklimsel Veriler ile İlişkisi

Yağmur, Kongo’da yılın en az altı ayı boyunca adeta hiç kesilmeksizin yağan ve de insanların gerek kendi aralarında gerekse kamusal alanlar ile etkileşim biçimleri üzerinde doğrudan belirleyici olan iklimsel bir doğa olayıdır.

Dolayısıyla yağmur yağdığında doğadan uzaklaşmaksızın açık alanda vakit geçirmek isteyen insanlara sığınak sağlamak için büyük çaba gösterilmiştir. Yağmur yağdığında hava yine de sıcak ve tabi ki nemlidir. Bu nedenle yağmura karşı koruma sağlarken korunaklı alanlarda aynı zamanda hava akışı ve serinlik sağlanması çok önemlidir. Suyun varlığını kutlamak için yağmur sularının çatılardan aşağı akışının görünmesi ve toprağa ulaşıp açık havuzları doldururken sesinin duyulması ve ‘gargoyle’ tipi çörtenler ve şelaleler üzerinden coşkun bir şekilde akması sağlanmıştır.

Yerel tropikal iklimin bir diğer özelliği ise, enerji tüketimini en aza indirgemeyi amaçlayan doğal havalandırma seçeneklerinin kullanımını zorlaştırarak halka açık alanlarda kabul edilebilir konfor standartlarına uygun düzeyde ortam oluşturmak için klima kullanımını zorunlu kılan, her daim yüksek nemlilik oranlarına sahip olmasıdır. Bu bakımdan başlıca hedefimiz, çıplak cam cephelerine güneş ışınlarının daha az vurmasını sağlayarak soğutma yüklerini mümkün olan en düşük düzeye çekmek olmuştur. Bu amaç doğrultusunda, kuzeye bakan camlar hep cepheye derin bir şekilde gömülü olarak yerleştirilmiş (tesisin konum olarak ekvatorun altında yer alıyor olması sebebiyle öğlen güneşini alan cephe kuzey cephesidir), doğu ve batıdan vuran zayıf güneş ışınlarının etkisini azaltmak içinse düşey gölgelikler ve perfore metal paneller kullanılmıştır.

Kullanılan Malzemeler

Kintele Kongre Merkezi yapımında kullanılan malzemelerin seçiminde büyük ölçüde, inşaatın süratle tamamlanması ve hiçbiri Kongo Cumhuriyeti’nde mevcut olmayan modern inşaat ve giydirme malzemelerinin bulunabilirliği belirleyici olmuştur. Bu nedenle, esasen daha maliyet etkin bir seçenek olmasına rağmen beton çerçeve yerine çelik, blok ve tuğla işi, masif giydirme elemanları içinse alüminyum panel kaplama gibi taşıması daha kolay, daha hafif malzemeler tercih edilmiştir. Bununla beraber, ahşap ve taş gibi doğal malzemelerin kullanılmasına her zaman büyük özen gösterilmiştir.

Cephe Desenleri

Kintele Kongre Merkezi’nde Büyük öğeleri öne çıkarmak için, lazer kesim tekniği uygulanarak, kıtanın geleneksel desenlerinden esinlenerek geliştirilen Kongo’ya özgü geometrik desenler ile bezenen ve böylelikle binalar ile bulundukları ortam arasında bağ kuran bir dizi perfore giydirme elemanı kullanılmıştır. Aynı desenler, zemin desenleri ve iç mekânları birbirinden ayırmak için kullanılan paneller gibi iç mekân elemanlarında ve ayrıca güneş kırıcılar ile içerisi ve dışarısı arasında mahremiyet sağlayan dış duvar elemanlarında da zaman zaman karşımıza çıkmaktadır. Düşey güneş kırıcılara daha açık renkli bronz/pirinç kaplama uygulanarak, daha büyük ve daha koyu renkli panellerden ve tabi ki camdan oluşan arka planda öne çıkmaları sağlanmıştır. Projenin genel renk paleti esas itibariyle, bronz ve pirincin daha açık ve daha koyu farklı tonlarından türetilerek oluşturulmuştur.

Kintele Resort Otel

200 odalı Kintele Resort Otel aynı zamanda Kintele Kongre Merkezi’nin tamamlayıcısı olarak işlev görerek 6 adet başkanlık odasında konaklayacak üst düzey misafirleri ile bunların bir dizi süit ve standart odada konaklayacak misafirlerin her iki tesisten diledikleri gibi faydalanmalarına olanak vermektedir. Zemin katta, Kintele Kongre Merkezi seviyesinden 5 metre daha yukarıda konumlanarak Kongo Vadisi boyunca uzanan panoramik manzaralar sunan SPA merkezi, restoran, barlar ve havuz bulunmaktadır.

Yaya bağlantı yolları oteldeki havuz başından, aynı zamanda Meydanı’n uzantısı olarak işlev görerek, doğu batı yönünde uzanan sıra sütunlara bağlanan alttaki ana etkinlik avlusuna doğru uzanmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın