Black Box Spor Salonu

Çin'de inşa edilen spor salonu hafif birimlerin açık avlu etrafında bir araya gelmesinden oluşuyor.

Mimari ekip projeyi anlatıyor:

Black Box Spor Salonu sokaktan bakıldığında beyaz görünüyor. Bir grup beyaz prizmadan oluşan yapı kullanılmayan bir arazinin üzerinde şekilleniyor. Yapıda, geçici yapılarda yaygın olarak kullanılan, çelik kolon ve kirişler ile oluklu ve delikli sac yüzeyler kullanılıyor. Yeni yapılan spor salonu bölgede yaşayanlara hizmet veriyor. Geceleri içeriden yayılan ışık yapıyı mahallenin canlılık merkezi haline getiriyor.

Prizmaların iç yüzeylerinde ise genellikle koyu renkler tercih ediliyor. İş verenin bütçesi içinde kalınarak; çelik, ahşap, beton vb. temel malzemeler kullanılıyor. Bu yolla; fitness, spor, sergi gibi farklı işlevler yüklenen mekanlarda, farklı ışık ve renk kaliteleri ve mekansal deneyimler yakalanıyor.

Yapının sınırları arazinin sınırlarına dayanıyor. Çeşitliliği teşvik etmek ve kaostan kaçınmak için, arazinin merkezi açık hava spor etkinlik alanı olarak kullanılıyor. Neredeyse tüm trafik akış organizasyonu ve iç mekan-dış mekan değişimleri bu merkezde çözülüyor. Merkez etrafındaki birimler, belli belirsiz bir dönüş ve akış yaratıyor.

Yerel yönetimin isteklerinin ve iş planının belirsizliğinden dolayı, yapının fonksiyonları kesin olarak belirlenmiyor. Yapı, bir dizi düşük bütçeli, geçici mekandan tasarlanıyor. Bu yaklaşıma dayanarak, açık ve kapalı mekanlar üzerine detaylıca kafa yoruluyor. Mahalle sakinlerinin aktif katılımı, işlev değişiklikleri ve yapının görece geçici olması gibi meseleler ele alınarak, “tanımlanmamışlık” fikri üzerinden ilerleniyor. Bir çok sportif ve rekreasyonel ihtiyacı karşılayan, heyecanlı ve dinç mekan, mahallenin en popüler spor salonu olarak görülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın