Teşvik Ödülü, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

Mimari Proje Raporu

Geçmişten günümüze Bakırköy; birçok sanatçı yetiştirmiş ve sanata son derece değer vermiş bir bölge olarak bilinmesine rağmen, günümüzde sanatın, kültürün ve bunların oluşturduğu tarihin kaybolmaya başladığı aşikardır. Bu kaybolmanın ilginç bir fiziksel örneği yarışma alanındaki tarihi yapı Aya Yorgi Kilisesi kentin palimpsest bir katmanlaşmasından ötürü gömülmesi, adeta susturulmasıdır. Tasarımın başlangıç kararı Aya yorgi Kilisesi’nin asıl zemin kotunun bulunması ve kapatılan ağzı olarak kapı-pencere elemanlarını görünür kılınması ve “ben bakırköyüm” diyebilmesine imkan verilerek “meydana” çıkarılmasıdır. Böylece kentli ile konuşmasına kentlinin de onu dinleyebilmesine imkan sunulur ayrıca tarih ve aidiyet adına bir farkındalık yaratılabilir.

Kültürün tarihi oluşturması süreci tersinden işletilerek bu sefer tarih kültürü oluşturur. Ebuzziya Caddesi’nin kazılarak kilisenin fiziksel olarak açığa çıkarılması etkinlik merkezinin oluşumunun tetikleyicisi olur ve sanatın, kültürün açığa çıkacağı bir ortam yaratır. Kilisenin yeniden doğumu zaman içerisinde Bakırköy içinde kaybolmuş olan meydanların ve aktivitelerin yeniden doğuşunu sağlar.

Ebuzziya Caddesi’nin kazılması kilise ile aynı kotta olacak şekilde tasarlanan meydanın sınırları belirlenmiştir. Meydana bakan 3 yoldaki rampalar, Pompidou kültür merkezinin meydanının yapıya yada İtalya’daki Piazza del Campo meydanının eğim ile önündeki kiliseye referans vermesi gibi bizim örneğimizde de alandaki Aya Yorgi Kilisesi’ne referans verir ve insanları meydana doğru yönlendirir. Eğim bir etkinlik anında tüm meydanın bir amfitiyatro gibi kullanılmasına olanak verir. Meydan çay bahçesi ile bütünleşerek etkinlik merkezinin altına doğru yönlenir ve hem zemin bir şekilde Mor Sümbül Sokak’ına ve evler arasında kalan yeşil alana bağlanır.

Bakırköy’ün dar sokakları arasında oluşturulan bu meydanı korumak ve etkinlik merkezinden deneyimlenmesini sağlamak için etkinlik merkezi meydanın üzerine konumlandırılmıştır. Bu konumlandırma ile tasarımın oluşumu kilise üzerinde zamanla oluşan yığılmayı metaforik olarak kullanır. Aynı zamanda meydanı çevreleyen mavi ifade yolu etkinlik merkezinin olacağı alana yığılır ve oluşacak hacimlerin çevresinde dolanarak onları belirler.

Etkinlik merkezinin kullanıcı profili genel olarak çevredeki okullar ve dershanelerdir. Bu durumda etkinlik merkezi çevredeki öğrencilerin sanat faaliyetlerine özendirilmesini sağlayacaktır.

Etkinlik merkezi iki parçaya ayrılmış ve zemin katta bulunan sahneye doğal ışığın ulaşması sağlanmıştır. Rampalaşan ifade yolu bu sahnenin çevresinde dolanarak açık hava seyir teraslarını oluşturur. Etkinlik merkezinin birimlerinin teraslarından da zemin kattaki sahne ve diğer teraslar izlenebilir. Yükselen rampa değişen bir kent panoramasının izlenmesini sağlar. Etkinlik merkezinin birinci katı rampa ile parka bağlanmıştır. Böylece etkinlik merkezinden parka kolayca ulaşılabilir.

Etkinlik merkezinin alt katındaki meydan müzik dinletileri, dans gösterileri, sanat pazarları, tasarım atölyeleri gibi pek çok etkinliğe ev sahibi olabilir. Etkinlik merkezindeki çok amaçlı salon çeşitli derneklerin buluşmaları ve atölye çalışmaları için kullanılabilir gerektiğinde ikiye bölünebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın