Corpo Atelier’den Taş Ev

Corpo Atelier, Sernancelhe kırsalındaki bu proje ile eski bir taş evi, ahşap bir iskelet ile destekleyerek günümüze geri kazandırıyor.

Corpo Atelier, projeyi anlatıyor:

Bu eski kır evinden geriye kalan sadece dört kalın taş duvardı. Gökyüzüne açılan bir kutu gibi, bu duvarların tanımladığı hacim artık iki kata bölünemiyor olsa da, bu duvarlar yapının gerçek hacimsel potansiyelini sergilemeye devam etmekte idi.

Geleneksel, eğimli bir çatı bu kutunun üzerini örtecek şekilde yerleştirildi. Bu çatıyı içeriden destekleyen ahşap strüktür, dikey olarak genişletildi ve bu strüktür, tüm boyutları ile mekanı bölüp hiyerarşik bir düzene soktu.

Ardından yaşam alanları, ahşap direklerin ve kirişlerin açıkça tanımladığı geometrinin aralıklarına yerleştirildi. Yatak odası, banyo gibi kapalılık ve mahremiyet gerektiren özel mekanlar, yapıya gömülmüş üç bağımsız hacim olarak çatıya asılı şekilde yer aldı.

Sosyal alanlar direkler etrafında organize edilerek, fonksiyonel ve görsel süreklilik duygusunu vurgulayacak şekilde zemin katta konumlandırıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın