Peris+Toral Arquitectes Ibiza’da Sosyal Konut Projesi Tasarladı

Peris+Toral Arquitectes Ibiza'da yapısal sürdürülebilirlik ve topluluk yaşamını göz önünde bulunduran sosyal konut projesi tasarladı.

Peris+Toral Arquitectes, İspanya’nın Balear Adaları’ndaki yeni bir kentsel gelişim bölgesinde, heterojen bir çevrede bir grup sosyal konut tasarladı. Tasarlanan bina, düşük karbon ayak izine sahip bir enerji sistemi önererek iklim koşullarına uyum sağlamayı amaçlıyor.

Son yıllarda Govern Illes Balears – Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) enerji performansının yüksek olması, karbon ayak izinin azaltılması ve sürdürülebilir inşaat sistemlerinin uygulanması konusunda yüksek standartlar belirledi. Bu süreç, yerel inşaat alanında öncü uygulamalar ve araştırmaların önünü açıyor.

Bu parametrelerle, bina aktif bir ısıtma veya soğutma sistemine ihtiyaç duymadan projelendiriliyor. Bu beraberinde bir takım teknik ve yapısal sorunlar getiriyor. Bu sorunların üstesinden gelmek adına 20 santimetre kalınlığında sıkıştırılmış toprak blokların (BTC) kullanılmasına karar verilmiş. Bu bloklar, atalet ve yoğunlukları sayesinde komşu birimler arasındaki akustiği çözerken, kil bileşimleri de nem ve ısısal davranışı kontrol eder ve karbon ayak izini azaltıyor.

Peris+Toral Arquitectes tarafından önerilen tasarım, her birinde bir avlu etrafında 4 konut birimi bulunan üç büyük modülden oluşan yüksek yoğunluklu bir yapı. Bu düzenleme, tüm konutlarda çapraz havalandırmayı mümkün kılıyor ve adanın bu tarafındaki iklim şartlarına daha iyi bir yanıt veriyor.

Yapı hacminin parçalanması, evlerin yoğunluğuna rağmen komşularıyla dostça ve farklı ölçeklerde bir hacim ilişkisi kurulmasını sağlıyor. Farklı yükseklikler ve geri çekilmelerle yapıların birleştirilmesi, çatı teraslarının kullanımını ve uygun çevresel havalandırmayı kolaylaştırıyor.

Binadaki yapısal kompozisyon, mimarların daha önce Cornellà de Llobregat’teki projelerinde de deneyip başarılı sonuç aldıkları ve deneyimledikleri bir sistem. Bu sistem, “birleşme ve konut birimleri arasında ayrım yapmaması, bunun yerine odanın bir mekânsal birim ve projeksiyon olarak değerlendirilmesi” fikrini benimsiyor. Önceden belirlenmiş bir kullanımı olmayan, koridorsuz ve farklılaştırılmamış modüllerden oluşan bir sistem. Bu, kullanım esnekliğini kolaylaştırıyor ve mekân kullanımını optimize ediyor.

Bu projede, süreklilik algısını teşvik ederek her şeyin tek bir ev olduğu hissini veren ve böylece topluluk yaşamını harekete geçirmesine yardımcı olan karaçam ağacı, kil sıvası ve terazzo zemin kaplaması gibi malzemeler seçilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın