Süper Kent Bursa

İki ay boyunca dosya konusu olan kente dair güncel ve kapsamlı içerik üretmeyi amaçladığımız; görüş yazılarına ve söyleşilere yer verdiğimiz "Süper Kent" dosyamızda Kasım ve Aralık aylarında Bursa'ya odaklanacağız.

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa ve günümüz Türkiye’sinin 4. en kalabalık şehri. Uludağın eteklerinden Bursa ovasına doğru yayılan şehrin ekonomisi tarım ve sanayi üzerinden dönüyor. Otomotiv sanayinin ve tekstilin Türkye’deki öncü şehirlerinden olan Bursa’nın, turizmle olan ilişkisi ise hem yamacına yerleştiği Uludağ’daki kayak turizmi hem de Gemlik Körfezi’ne bakan sahil şeridi üzerinden sürüyor.

Süper Kent dosya serimizin konusu olan tarihi şehir mimari anlamda neredeyse Osmanlı’nın bütün ilklerine sahip: ilk üniversite, ilk çifte hamam, ilk spor alanı, ilk bedesten, ilk medreseli cami, ilk hastane Bursa’da inşa edilmiş. Cumhuriyetin ilanından sonra da önemli bir sanayi, tarım ve kültür şehri olmaya devam eden Bursa’da 1960’lı yıllardan itibaren sanayinin önemi artmış, kentin nüfus ve kentsel gelişimi hızlı bir değişime uğramış. Kentleşme sürecinde diğer kentlerimizden pekte farklı olmayan bir senaryo ile yoğun göç alan şehirde oluşan gecekondu alanları günümüz kentsel dönüşüm projelerinin hedefi olmaya devam ediyor.

Hanlar Bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve Çevresi), Sultan Külliyeleri (Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye) ve Cumalıkızık Köyü alanları ile Haziran 2014’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Bursa, hala aktif şekilde kent yaşamına dahil olan tarihi dokusuyla Türkiye’deki nadir örneklerden. Aynı zamanda pek çok restorasyon projesinin yürütüldüğü kent bunların yanında şehir merkezindeki tartışmalı kentsel dönüşüm projeleriyle de dikkat çekiyor. İstanbul’a yakınlığı nedeniyle sanayinin yoğunlaştığı bir kent olan Bursa aldığı göçlere bağlı nüfus artışıyla bir yandan genişlerken bir yandan da kentsel dönüşüm projeleriyle şehir içinde yeni yaşam alanları üretmeye çabalıyor. İki ay boyunca sürecek Süper Kent Bursa dosyasında üç temel başlığımız olacak.

İlki: Osmanlı kenti Bursa’nın tarihi dokusu ve bu doku içinde yapılan projeler. Bu başlık altında Bursa da, özellikle tarihi hanlar bölgesinde yapılan restorasyon projelerini kapsamlı bir şekilde incelemeye çalışacağız.

İkincisi: Bursa’daki kentsel ve mimari ölçeklerdeki güncel projeler. Kent mücadelesinin belli başlı aktörlerinin Bursa’nın kentsel dönüşüm politikaları üzerine görüşlerine yer verecek, gündeminde pek çok dönüşüm projesi olan kentin özellikle şehir içinde kalmış; tabakhaneler bölgesi, Atatürk Stadyumu, kültür parkı gibi bütün kenti ilgilendiren bölgelerinde planlanan projelerden bahsedeceğiz. Bursa’da yapımı devam eden yeni stadyum projesini de mercek altına alacağız.

Üçüncü başlıkta ise Bursa’nın çevre tarım arazileriyle kentin ilişkisini inceleyeceğiz. Hızlı bir sanayileşme geçiren kente olan göçün, şehrin verimli tarım alanlarıyla olan ilişkisini ne şekilde etkilediği hakkında daha kapsamlı bilgi edinmeye çalışacağız.

Bu başlıklarla ilgili Kasım Aralık ayları boyunca yayınlayacağımız görüş yazılarına ve söyleşilere Süper Kent Bursa etiketimizin altından ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda şimdiye kadar arkitera.com’da yayınlanan Bursa ile ilgili haberler, etkinlikler ve projelere de ulaşabileceğiniz etiket, Bursa’nın mimarlık ve kent gündemini yakalamada da size yardımcı olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın