Mete Tapan Sunumu: “Öğretim ve Kent Yönetimi Ortamında Mimarlık Çabası”

Bodrum Mimarlık Kitaplığı, 11 Eylül 2023 Pazartesi günü saat 19:00'da Mete Tapan'ın "Öğretim ve Kent Yönetimi Ortamında Mimarlık Çabası" sunumuna ev sahipliği yapacak.

Prof.Dr. Mete Tapan Hakkında
1940 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İstanbul Karaköy’de bulunan Avusturya Sankt Georg Lisesi’nden sonra 1967 yılında Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuştur. 1969 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi III. Bina Bilgisi Kürsüsünde asistan olarak akademik yaşamına başlamıştır. Doktora eğitimini 1973 yılında tamamlayan TAPAN, 1978 yılında Doçent, 1988 yılında Profesör ünvanlarını almıştır. 2006 yılında emekli olana kadar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Anabilim Dalı Başkanlığı, Yapı Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür. 2014 yılında, çalışmalarından dolayı, Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verilmiştir. T.C. İstanbul AREL Üniversitesi Mimarlık Bölümü kurucu öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mete TAPAN, 2016-2019 yılları arasında İstanbul AREL Üniversitesi Fen Bİlimleri Enstitüsü müdürlüğü görevini yürütmüştür. Halen aynı kurumda öğretim üyesi olarak çalışma hayatını sürdürmektedir.

Meslek Hayatı boyunca, uluslararası hakemlikler, Trabzon Merkez Bankası Şubesi, Trabzon Tekel fabrikası dönüşüm ve Bursa Kültür Parkı mimari projeleri yarışmalarında jüri üyeliği, TÜBİTAK Yapı Araştırmaları Enstitüsü’nde hakemlik ve İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bilirkişilik gibi birçok görevi yerine getirmiştir.

Akademik Kariyerinin yanı sıra, Prof. Dr. Mete Tapan, 1979-2006 yılları arasında T.C. Kültür Turizm Bakanlığı Tabiat ve Kültür Varlıları Yüksek Kurulunda ve çeşitli bölge koruma kurullarında üyelik ve başkanlık görevi yapmıştır. Yüksek kurul başkanlığından kendi isteği ile ayrılmıştır. Adana, İstanbul Büyükşehir Belediyelerinde danışmanlık ve yine İstanbul Belediyesi’nde 1991-1994 arası Genel Sekreterlik görevini yerine getirmiştir. 2005-2012 arası Yapı Kredi-Koray Gayrimenkul şirketi yönetim kurulunda yer almıştır. Ayrıca, OYAK, Ekinciler, Koray, İdil ve Almanya’da Dyckerhofmann şirketleri ve Büyükşehir Yapı Kooperatifi’nde danışmanlık görevi yapmıştır.

Tapan’ın mimari proje uygulamalarından bazıları; Mersin Hal Projesi, Tarsus Hal Projesi, Taşucu Toplu Konut, Taşucu sahil düzenleme olarak sayılabilir.

Tapan, ülkemize, mimarlık alanında referans olarak kabul edilen değerli yayınlar kazandırmıştır. 50 yılın Türk Mimarisi (Metin Sözen ile beraber), Mimar Sinan ve Türk Mimarisinin Gelişimi (çok ortaklı yayın), Mimarlıkta Değerlendirme, Koruma Sorunlarımız, İmar Sorunlarımız, Afet Sonrası Barınma ve Geçici Konut Tipi Araştırması, (Yıldız Sey ve Alaattin Kanoğlu ile beraber), Tarihten Günümüze Anadaolu’da Konut ve Yerleşme (çok ortaklı yayın), Toplu Konut Üretiminde Betonarme Prefabrike Sistemlerle Tasarlama, Sveti Stefan Bulgar Kilisesi – Bir Yapı Monografisi (Hasan Kuruyazıcı ile beraber) önemli yayınlarındandır.

Etiketler

Bir yanıt yazın