Rong Kültür Merkezi

ZAV Architects, ekonomik ve çevresel açıdan sıkıntılar yaşayan Hürmüz Adası sakinlerinin de katılımı ile adada yeni bir kültürel tesis inşa etti.

ZAV Architects, projeyi anlatıyor:

Hürmüz’ün ekonomik açıdan sıkıntılı bir yerleşme olduğunu ve ada tarihi boyunca çevresel konularda üst üste başarısızlıklar yaşandığını söyleyebiliriz.

“Hormoz Red Soil” projesi, adada uzun süredir gerilim yaratan bir konu idi. Hala da birçok ada yerlisi tarafından projenin, adanın doğal kaynaklarını yağmaladığı düşünülüyor. İşveren tarafından 2014 yılında başlanan proje, Hürmüzlülerin yapının bir kısmını ateşe vermesi ile sonuçlanmıştı. Ardından işveren, adadaki varlığını daha ölçülü bir hale getirmeye karar verdi. Kaynakların sınırlı olmasından ötürü, katılımcı bir süreç planlandı. Birçok farklı disiplinden bireyin katılımının gerçekleştiği atölyeler düzenlendi ve “Hürmüz’de Varoluş” vizyonu, müdahale planındaki stratejiler setine evrildi.

Projenin ilk aşamasında çevresel, kendine yetebilen ve basit uygulama özelliklerine dayalı, Hürmüz odaklı bir turizm altyapısı hedeflendi. Bir toplum merkezi, bir turizm danışma bürosu, bir yolcu istasyonu, bir bisiklet kiralama yeri, restoran ve kafeler, bir atık geri dönüşüm merkezi, çeşitli turist konaklama merkezleri, çoklu kamusal alanlar… Öncelikle, Hürmüzlülerin katılımının sağlanması amacıyla geçici bir toplum merkezi kuruldu. Ardından, Hürmüz’ün morfolojisi ve unsurları üzerine bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Yerel ve uluslararası vaka etütlerinden sonra tasarım ekibi, sıkıştırılmış toprak sisteminin ve özellikle de Nader Khalili’nin SUPERADOBE’sinin Hürmüz’de kullanılmak üzere daha çağdaş çözümlerle teknolojik açıdan yeniden yorumlanabileceği sonucuna vardı.

Projenin devamında bir etkinlik yönetimi merkezi, bir kafe ve bir turizm danışma bürosunun yer aldığı bir kültür merkezinin inşa edilmesi planlandı. Bu tesis için “Rong” ismi tercih edildi. Rong, insanların üzerinde gezebileceği bir kentsel mekan olarak tasarlandı.

Rong, toplumun gerçeklerini kabul ederek bireyleri katılım ve etkileşime teşvik ediyor. Sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir öğeler taşıyan yapı, kolayca ve hızlı bir şekilde inşa edildi. Bu nedenle Rong’un replikalarının kolayca yapılabilmesi mümkün.

Kendimize sormuş olduğumuz bir kaç soru ile tasarım politikamızı ve yapısal hedeflerimizi özetleyebiliriz:

  • Mimari Hürmüz’ün parlak dönemlerini geri getirerek Hürmüzlüler için daha umutlu bir gelecek yaratabilir mi?
  • Mimari bizi gereksiz çatışmalardan kurtarabilir mi?
  • Sınırlı yeraltı kaynaklarının adaletsiz yağmalamalardan korunarak bir sonraki nesile aktarılması konusunda mimari aktif bir aracı olarak rol alabilir mi?
  • Alandan önce teknikleri test ederek müdahale adımlarımızı güvence altına alabilir miyiz?
  • Bir kentin silüetini değiştirmesi için bir yapının “yüksek” olması mı gerekir?

 

Etiketler

Bir yanıt yazın