Behruz Çinici Eseri TBMM Camisi Tescillendi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açtığı dava sonucunda Koruma Kurulu, Behruz Çinici eseri Meclis Camii'yi tescilledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TBMM’de bulunan cami ve halkla ilişkiler binasının yıkılması duyumu üzerine harekete geçerek Koruma Kurulu’na tescil başvurusunda bulunarak yapıların korunmasını talep etti. Ankara 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tescil kararı vermeyince Mimarlar Odası Ankara Şubesi caminin ve halkla ilişkiler binasının özgün bir yapı olduğu tescillenmesi ve korunması gerektiğinin altını çizerek Koruma Kurulu kararını yargıya taşıdı. Mahkeme,  cami ve halkla ilişkiler binası davasını ikiye ayırdı. Cami ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Koruma Kurulu mahkeme kararına istinaden meclis camisini tescillemek zorunda kaldı. Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı Tezcan Karakuş Candan “Meclis Camii’ni yıkılmaktan kurtardık, şimdi sıra Halkla İlişkiler binasında” dedi.

Cami Yıkılmayacak

Meclis Camii’nin artık tescilli bir yapı olduğu müjdesini veren Candan “Meclis camii kompleksi, modern ve gelenekseli bütünleştiren mimari diliyle değerli kültürel miraslarımız arasındadır. Meclis Camii ve Halkla ilişkiler binasının mimarı Behruz Çinici’dir. Camii’nin tescillenmesi için yargıya başvurduk ve tescillenmemesi yönündeki kararı durdurduk. Bugün ise meclis camii artık tescilli bir yapıdır. 15. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı gereği Ankara 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu mahkeme kararını uygulamak amacıyla meclis camiini tescilledi. TBMM alanı içinde bulunan cami kompleksi, halkla ilişkiler binası ve diğer yapılarla kurduğu çevresel ilişki açısından da ender özellikler taşımaktadır, korunmasını ve tarihsel ve kültürel mirasımız olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını önemsiyoruz. Yık yap kültürüne karşı halkımıza ait değerlerin korunması yönünde verdiğimiz bu mücadelede bu kez de bir camiinin yıkımına engel olduk” dedi.

15. İdare Mahkemesi ise verdiği yürütmeyi durdurma kararında; “Bilirkişi raporu ile de dava konusu taşınmazın (Meclis Camii’nin) toplumsal ve mimari özellikleriyle korunması gerekli kültür varlığı niteliğinde olduğunun ortaya konulduğu görüldüğünden” ifadelerine yer vermişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın