Üniversite Projesi

İstanbul Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencisi Samet Durdu'nun Bahar Dönemi ve bitirme projesi kapsamında hazırladığı üniversite tasarımı.

Konsept ve Tasarım Süreci

İstanbul Pendik’ te bulunan üniversitenin tasarım sürecinde yola çıkılırken ilk olarak eğitimin formal ve informal olmak üzere 2 farklı türünden faydalanıldı. Burada ders içi devam eden eğitimin dışında sosyal aktivitelerle birlikte; öğrencilerin birbiriyle iletişim halinde oldukları zamanlarda da eğitimin aktif bir şekilde devam etmesi amaçlandı. Yapılan araştırmalar sonucu Empirizm akımının kurucusu sayılan John Locke’un sözü projenin tasarım sürecinde çok etkili oldu; ”İnsan zihni doğuştan boş bir levhadır. Bilgilerimizin kaynağı yalnızca deney ve alışkanlıklarımızdır.”

Girişte bizi karşılayan dev kütle ‘Boş Levha’ kavramını temsil ediyor. Yapının merkezinde bulunan bu kütle formal eğitimin gerçekleştiği derslikler & atölyeler ile informal eğitimin gerçekleştiği enstalasyon alanını ayırıyor. Enstalasyon alanında ise bulunan 5 adet kutunun her biri insanın duyu organını temsil ediyor ve işlevleri buna göre şekilleniyor. Böylece insanın hem deneyim kutularından aldığı eğitim hem de derslikler & atölyelerden aldığı eğitim birbirini tamamlıyor ve bu şekilde eğitim süreci tamamlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın