Aksaray Ulaşım Merkezi (Transportation Hub)

FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hatice Eren'in Yrd.Doç.Dr. Aslı Ağırbaş yürütücülüğünde hazırladığı 2017-2018 Güz Dönemi MİM401 projesi.

Proje alanı transit ulaşımın yaygın olduğu Aksaray metrodur. Mevcut metronun kullanımı ele alınmış, günümüz metrolarının sağlayabileceği olanakları sağlamaya çalışarak araziye ve kullanıcılara uygun kamusal mekan oluşturulmuştur.

Diğer ulaşım ağlarının sunduğu ve yaya yoğunluğunun olduğunu akslar araziye yaklaşım kararlarını etkilemiştir. Lineer bir arazi söz konusu olduğundan öncelikle gridal bir sistem oluşturulmuştur.3 şeritten oluşan plan kurgusu üç boyuta geçildiğinde korunmuş ve her şerit insan yoğunluğunu temsil eden frekanslar gibi yükselip alçalarak bir ritim oluşturmuştur. Biri yükselirken diğeri alçalan dalgaların arası ve metro holünün üstü saydam yapılarak aydınlık mekanlar oluşturulmuştur.

Ana kütlenin her iki tarafından ve buna dik diğer bir akstan girişler verilmiştir. İhtiyacı karşılayacak fast-food dükkanları ve büfe bu hızlı akışlı kütleye dahildir.

Orta şeritteki kütlede bir restoran, kahve dükkanı ve idari birimler mevcuttur. Üçüncü kütlede ise dışarı açılan be yolun diğer tarafındaki ticari birimlerle entegre düşünülmüş mağazalar mevcuttur.

Metro holünün bulunduğu ana kütlede geniş açıklık geçilmiştir. Her kütlenin arasında dilatasyon derzi bulunur.

Sistem, formun oluşturduğu dalgaları yerden yükselerek ve çelik kutu profile bağlanarak takip eden çelik makasların taşıyıcı olduğu bir sistemdir. Bir filiz gibi kutu profilin üç yanından yükselen bu makasların üstüne çelik waffle(kaset) kirişler biner. Çatı örtüsü olarak da özel üretim sandviç paneller kullanılır.

Açık alanda serbest etkinlik alanları ve manzarayla şekillenen peyzaj kullanıma sunulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın